header.home link

Kempense boeren bespreken samenwerking met Farmers Defence Force

Een groep Kempense boeren sluit zich vrijdag aan bij de boerenopkomst in de Nederlandse stad 's-Hertogenbosch. In de Brabantse hoofdstad komen naar verwachting honderden boeren samen uit protest tegen het strenge stallenbeleid van de provincie. Steun aan de Nederlandse collega’s is niet de enige beweegredenen van de Kempense boeren. Zij hebben in Den Bosch een overleg met  FDF-voorman Marc van den Oever over een eventuele samenwerking.

15 december 2022  – Laatste update 15 december 2022 20:02
Lees meer over:
boerenproteststikstof

Enkele boeren uit het Turnhoutse Vennengebied hebben zich aangesloten bij de boerenactie in ’s-Hertogenbosch. Honderden boeren worden daar vrijdag verwacht bij het provinciehuis in Den Bosch waar het stallenbeleid ter sprake komt tijdens een debat. Nederlandse media melden dat boerenorganisatie ZLTO heeft opgeroepen deze vergadering in grote getale bij te wonen. De organisatie wil dat de deadline van een verplichte aanpassingen naar een emissievrije stal per 2024 van tafel gaat. De organisatie zou overigens nadrukkelijk niet aansturen op een demonstratie.

Daar denkt de activistische Farmers Defence Force anders over. In een YouTube-video roept Marc van den Oever boeren op om massaal naar Den Bosch af te reizen om hun Brabantse collega’s een hart onder de riem te steken. De FDF-voorman heeft geen goed woord over voor de plannen van de provincie Brabant en wijst op de twijfel die is ontstaan over de werking van de stalsystemen. “Er zijn op dit moment geen systemen waar we op kunnen vertrouwen dat ze worden goedgekeurd door de rechter. Investeren in dergelijke systemen is hetzelfde als water in de Maas gooien.”

Trekker van de Kar

De oproep van Van den Oever is ook de boeren in Vlaanderen niet ontgaan. Een groepje boeren uit het Turnhoutse Vennengebied, waarvan een deel eerder al aanwezig was op het zomerse boerenprotest in Stroe reist vrijdag af naar Den Bosch. “Wij zullen daar ook om 9u30 zijn om onze Nederlandse collega’s een hart onder de riem te steken”, vertelt loonwerker Jelle Pauwels uit Vlimmeren (Beerse). Volgens Pauwels zitten de Nederlandse en Vlaamse boeren in hetzelfde schuitje.

Dit is ook de reden voor de Kempense boeren, die zich organiseren onder de noemer ‘Trekkers van de Kar’, om samenwerkingsgesprekken aan te gaan met Farmers Defence Force. “Vrijdag is onze eerste ontmoeting en gaan we een mogelijke samenwerking bespreken”, vertelt Pauwels. De activistische boeren kunnen zich niet vinden in wat zij de ‘afwachtende houding’ noemen van de gangbare Vlaamse landbouworganisaties. “We moeten onze stem laten horen, voordat het te laat is.”

In Den Bosch zal onder meer besproken worden hoe Nederlandse boeren hun Vlaamse collega’s kunnen bijstaan bij hun acties en vice versa. “Ook een Europese actie behoort tot de mogelijkheden. Misschien dat we eens met zijn allen naar Brussel moeten rijden met de tractor”, aldus Pauwels.

Handvol Vlaamse boeren met tractor op weg naar stikstofprotest in Nederland
Uitgelicht
Enkele Vlaamse boeren hebben zich solidair verklaard met hun Nederlandse collega's en sluiten zich aan bij het boerenprotest dat vandaag gepland staat tegen het stikstofakkoor...
22 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek