KB gepubliceerd waarmee varkenshouders hun biggen zelf mogen verdoven voor castratie

Het Koninklijk Besluit (KB), dat varkenshouders toelaat om zelf hun biggen te verdoven bij castratie, is dinsdag gepubliceerd in het Staatsblad. Die uitbreiding van de regelgeving komt er op vraag van de sector, die kampt met een gebrek aan dierenartsen.

9 mei 2023  – Laatst bijgewerkt om 9 mei 2023 19:22
Lees meer over:
bigvarken

Het Staatsblad vermeldt dat de chirurgische castratie van mannelijke biggen van maximaal zeven dagen oud door de verantwoordelijke van het varkensbedrijf is toegelaten, mits er een schriftelijk akkoord werd opgemaakt met de bedrijfsdierenarts. De ingreep is alleen toegelaten met lokale verdoving, volledige anesthesie blijft voorbehouden aan dierenartsen.

"De erkende bedrijfsdierenarts heeft een toezichthoudende functie, maar moet niet bij elke verdoving aanwezig zijn", verduidelijkt Jonas Clottemans, woordvoerder van federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR). De dierenarts stelt volgens het KB de verdovende middelen die nodig zijn voor de castratie van de biggen op het ogenblik van de chirurgische ingreep ter beschikking aan de varkenshouder.

Boerenbond laat dinsdag weten tevreden te zijn met de nieuwe wetgeving. "Dit zal ervoor zorgen dat het dierenwelzijn in de sector nog stappen vooruit zet en tegelijk de exportmogelijkheden niet geschaad worden." De landbouworganisatie wijst erop dat voor varkens die enkel bestemd zijn voor consumptie in eigen land er maximaal wordt ingezet op alternatieven voor castratie, zoals aangepaste voeders of immunocastratie. "Voor varkens die (deels) bestemd zijn voor onze buurlanden kan dat veel minder. Duitsland bijvoorbeeld betaalt een lagere prijs uit voor intacte beren of immunocastraten."

Dierenrechtenorganisatie GAIA noemde de onverdoofde biggencastratie vorig week de meest gruwelijke, nog bestaande ingreep in de Vlaamse veehouderij en pleitte voor een verbod in een nieuwe campagne. Boeren castreren varkens van drie tot zeven dagen oud, zodat die later geen seksuele hormonen ontwikkelen. Die kunnen namelijk in een klein deel van de gevallen een vieze geur vrijgeven als het vlees wordt opgewarmd, de zogenaamde 'berengeur'. Er bestaat een vaccin tegen de geur, dat op dit moment aan 15 procent van de Belgische mannelijke biggen wordt toegediend.

Aangezien dierenwelzijn een gewestelijke materie is, lag een verbod op onverdoofde castratie niet op tafel bij de federale ministers. Deze maatregel maakt het varkenshouders wel makkelijker om biggen verdoofd te castreren.

Verdovingsplicht voor biggencastratie op komst
Uitgelicht
Binnenkort wordt er een koninklijk besluit gepubliceerd waarmee het voor varkenshouders mogelijk wordt om zelf verdoving toe te passen bij de castratie van biggen. Dit is in l...
8 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek