Kasterlee weigert bebossing op landbouwgrond

Het schepencollege van de gemeente Kasterlee weigert een vergunning af te leveren voor het bebossen van een hectare landbouwgrond. De bebossing past binnen het project Bosteller. De groene fractie reageert geërgerd en beschuldigt het cd&v-bestuur van een verkiezingsstunt, maar die zegt dat ze niet wil knabbelen aan de ruimte voor landbouw.

1 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 1 februari 2024 18:44
Lees meer over:

Binnen het Bosteller-project kunnen lokale besturen hun gemeente laten meewerken aan het behalen van de doelstelling van de Vlaamse regering om tegen 2024 4.000 hectare extra bos aan te planten. 750 hectare daarvan zou door lokale besturen moeten gerealiseerd worden. De provincie Antwerpen wil 150 hectare voor haar rekening nemen, verspreid over de hele provincie. Het is in het kader van dit project dat de provincie een perceel van één hectare landbouwgrond aankocht in de Netevallei, langs de Desselsebaan in Kasterlee. 

Ruimte voor landbouw

Bosgroep Kempen Noord diende in het najaar van 2023 een aanvraag in om over te gaan tot de bebossing van het perceel, maar het schepencollege van Kasterlee staat op de rem. Guy Van de Perre is schepen van Landbouw in Kasterlee voor cd&v en zegt in Het Nieuwsblad dat het niet gaat om een verkiezingsstunt. “In niet-verkiezingsjaren hebben we ook al andere bosprojecten geweigerd en recent hebben we een bosproject goedgekeurd.” 

Hij wijst erop dat de gemeente zelf ook bebossingsdoelstellingen voor ogen heeft. “In Kasterlee is dat een moeilijkere oefening in vergelijking met andere gemeenten die minder groen hebben”, zegt de schepen. “We vinden het jammer dat bovenlokale overheden agrarisch gebied aankopen om er een andere bestemming aan te geven. Ruimte voor landbouw en voedselproductie zijn ook belangrijk. Er moet een goed evenwicht zijn tussen bos en natuur enerzijds en landbouw anderzijds. Meer dan de helft van ons grondgebied bestaat uit landbouwgrond. Ook in de Vallei van de Kleine Nete, die onder druk staat, moet er nog genoeg ruimte zijn voor landbouw.”

Stokken in de wielen

De houding van het schepencollege kan uiteraard niet op begrip rekenen vanuit de fractie van Groen in de gemeenteraad. Die vindt het onbegrijpelijk dat het bestuur stokken in de wielen stopt. “Net nu we beseffen hoe belangrijk strategisch geplaatste bospercelen zijn als bescherming tegen de klimaatverandering, steekt het cd&v-bestuur om puur politieke redenen stokken in de wielen”, zegt Bart Sas, gemeenteraadslid voor Groen in Kasterlee in het Nieuwsblad. “Wellicht hoopt cd&v hiermee in dit verkiezingsjaar wat extra stemmen binnen te halen. Ze maken er een of-of-verhaal van, net nu we met het beleidsplan Ruimte de ecologische en recreatieve waarde van de valleien in onze gemeente willen versterken.”

650 hectare landbouwgrond wordt natuur in Vallei van Kleine Nete en Aa
Uitgelicht
De Vlaamse regering heeft deze week het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Vallei van de Kleine Nete en Aa van Kasterlee tot Grobbendonk’ goedgekeurd. Door dat pla...
11 januari 2024 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek