Kanonnen zorgen voor beroering in Oudenaarde en Rummen

Steeds meer landbouwers en fruittelers zetten kanonnen in om hun oogst te beschermen. Buurtbewoners reageren vaak verdeeld. Sommigen kunnen begrip opbrengen, anderen vinden dat kanonnen te veel en te luidruchtig schoten lossen. "Als een bewoner geluidsoverlast wil aantonen, moet hij zelf een exacte meting aanvragen", reageert een betrokken burgemeester.
3 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Steeds meer landbouwers en fruittelers zetten kanonnen in om hun oogst te beschermen. Buurtbewoners reageren vaak verdeeld. Sommigen kunnen begrip opbrengen, anderen vinden dat kanonnen te veel en te luidruchtig schoten lossen.  "Als een bewoner geluidsoverlast wil aantonen, moet hij zelf een exacte meting aanvragen", reageert een betrokken burgemeester.

In landelijke gebieden kiezen steeds meer boeren voor vogelschrikkanonnen om hun velden te bewaken. In Oudenaarde is het gebruik ervan toegestaan, maar om de hinder voor omwonenden te beperken, moeten de landbouwers zich aan strikte voorwaarden houden.

Zo is in een politiereglement bepaald dat in de periode van 21 maart tot 21 september niet mag geschoten worden tussen 20.30 en 6 uur. In de periode vanaf 22 september tot 20 maart geldt een verbod tussen 19 en 7 uur. Er mogen ook maar zes schoten per uur gelost worden en de kanonnen moeten ten minste op 150 meter van een bewoond huis worden geplaatst.

“Maar wat is een politiereglement waard als de spelregels niet worden nageleefd en niet worden geverbaliseerd?”, vraagt buurtbewoner Willy zich af in Het Nieuwsblad. “In onze buurt worden wij al vanaf 5 uur door de harde knallen uit onze slaap gehaald en onlangs hield het gebulder zelfs tot na middernacht aan. Komt daarbij dat in sommige gevallen om de 20seconden een schot klinkt”.

“Ik vraag in de eerste plaats dat het politiereglement wordt nageleefd. Een algeheel verbod zou beter zijn, maar ik zoek geen miserie. Ik vraag alleen een oplossing, en begrip en respect voor iedereen. Maar als de situatie niet verandert, neem ik een advocaat om de stad Oudenaarde in gebreke te stellen”.

Willy Blindeman stapte onlangs naar de politie. “Daar kreeg ik te horen dat verschillende mensen klagen over de kanonschoten en dat 'het probleem moet worden aangepakt'. Maar van mijn klachten heeft de politie bovendien geen proces-verbaal opgemaakt”.

Ook in het Limburgse Rummen wekt het lawaai van kanonnen ongenoegen van buurtbewoners in de hand. Een vennootschap van 35 fruittelers uit Rummen en Herk-de-Stad heeft zeven hagelkanonnen geplaatst om de fruitoogst te beschermen.

“De voorbije tien jaar werden we zeven keer geteisterd door hagelinslag en werd zo’n 800.000 kilo fruit beschadigd”, zegt fruitteler Willy Beelen in Het Laatste Nieuws. “Vorig jaar nog kregen we zware hagelinslag en overstromingen te verduren”.

“Bij de plaatsing houden we wel degelijk rekening met de omwonenden”, zegt Beelen. “Zo beslisten we om de kanonnen op minstens 300 meter van de huizen op te stellen. Bovendien werken we met niet-automatische exemplaren om onnodig schieten tegen te gaan.”

De fruittelers konden bij een aantal buren op begrip rekenen, maar er zijn er ook die al meermaals de politie gecontacteerd hebben. “De vennootschap beschikt over een stedenbouwkundige vergunning en de juiste milieumelding”, reageert burgemeester Benny Munten van Geetbets (Rummen). Als een bewoner geluidsoverlast wil aantonen, moet hij zelf een exacte meting aanvragen”.

 

Bron: Het Nieuwsblad/Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek