Kamercommissie viseert communicatie FAVV
nieuws"Er moeten nu eindelijk eens duidelijke afspraken worden gemaakt, over wie wie informeert", vindt Annemie Van de Casteele (Spirit). "Ook met Europa had men beter open kaart gespeeld, vindt ze. "Blijkbaar was er eerst enkel sprak van besmetting van voeder en niet van vlees", merkte ze op. "Waarom kwam er pas op 25 januari een persbericht over de besmetting", vroegen zowel Hubert Brouns (CD&V) als Luc Paque (PSC) zich af.
Volgens PS-er Charles Janssens, ex-voorzitter van de dioxinecommissie, blijkt dat de aanbevelingen uit het dioxinerapport nog niet allemaal even goed worden opgevolgd.
Net als oppositiepartij CD°V had ook de VLD kritiek op de communicatie door het Federale Agentschap. "Waarom wordt daar niet iemand individueel voor aangeduid?", wierp Hugo Coveliers op. Waarop Aelvoet benadrukte dat sinds 1 december vorig jaar Pascal Houbaert de communicatieverantwoordelijke en woordvoerder van het Agentschap is.
Aelvoet blijft er bij dat het op 18 januari toen het positief resultaat van één staal veevoeder bekend was, niet opging om het publiek in te lichten. Vooral niet omdat het om een lage besmetting ging.
Maar toen 5 dagen later, op 23 januari, nog twee positieve resultaten van voeder binnenliepen en vermoed kon worden dat er besmette kippen in de voedselketen waren terechtgekomen, had men de zaak beter meteen naar buiten gebracht, meent Aelvoet. "Hier heeft men een beoordelingsfout gemaakt". Zelf was de minister een dag eerder op de hoogte gebracht.
Ook de communicatie met de betrokken sectoren liep misschien niet zoals het moet. "Men had beter aan de Federatie van distributiebedrijven gezegd dat ze een klantenlijst moesten opvragen bij het slachthuis waar de kippen waren geslacht", klonk het.
Ze voegde er aan toe dat de Europese commissie op 23 (mondeling) en op 24 januari (schriftelijk) op de hoogte werd gebracht van de besmetting van het kippenvoeder en maandagavond over de besmetting van het varkensvoeder.
Het Belgisch PCB-opsporingssysteem zou overigens beter in heel Europa opvolging krijgen, vonden zowel VLD als Agalev.
Bron: Belga