nieuws

Ambtenaren beledigd door uitspraken Aelvoet

nieuws
De federale ambtenaren die zich met de controle van de voedselketen bezighouden voelen zich gekrenkt door de uitlatingen van federaal minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet.
31 januari 2002  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:52
De federale ambtenaren die zich met de controle van de voedselketen bezighouden voelen zich gekrenkt door de uitlatingen van federaal minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet.

"Zij wil nog snellere controleprocedures met hetzelfde aantal mensen. Onmogelijk. De overuren die de ambtenaren kloppen, zijn nu al nauwelijks te overzien", zegt Mark Dedobbeleer van de grootste overheidsvakbond CCOD. De ambtenaren eisen excuses, anders dreigen ze met stakingsacties.

De ambtenaren hebben de indruk dat zij met de vinger worden gewezen voor de vertraging bij de afwikkeling van testen (PCB's, dioxines, antibiotica, hormonen...) op grondstoffen en dieren.

"Totaal onterecht. Honderden ingenieurs, laboranten, technici en controleurs presteren uit loyaliteit een immens aantal overuren onder vaak verschrikkelijke psychische druk. Velen onder hen werken op contractuele basis of hebben nog geen idee waar ze na de regionalisering zullen terechtkomen", merkt Dedobbeleer op.

De ambtenaren houden zich bezig met het nemen van stalen, het verlenen van attesten, het schrijven van PV's en - indien nodig - het blokkeren van bedrijven. De analyses zelf gebeuren in privé-labs, maar ook in de twee rijkslaboratoria van Luik en Tervuren.

Ambtenaren van de (binnenkort verdwijnende) landbouwdiensten Grondstoffen (DG4)en Dierlijke producten (DG5) kloppen dagen van 12 à 14 uur, getuigt de vakbondsverantwoordelijke. Sinds '99 - vooral als gevolg van de dioxinecrisis - moet een pak ambtenaren (van Landbouw, het IVK, de Eetwareninspectie) nog 8.000 overuren recupereren, laat staan betaald krijgen. "De onderbemanning bij het ministerie van Landbouw is een structureel probleem dat nooit werd opgelost".

"Sinds de dioxinecrisis spannen de ambtenaren zich dag en nacht én tijdens de weekends in om de kwaliteit van de voedselketen voor de consument te bewaken. En nu horen ze dat het nog sneller moet. Dat nemen de ambtenaren niet", klinkt het.

"Nooit hebben ze enige morele steun gehad. Minister Aelvoet wil niet eens met ons praten. Ze lanceert enkel beloftes die nauwelijks waar te maken zijn". Dedobbeleer wijst er ook op dat de overheid een gepeperde rekening zal krijgen als ze aan de privé-labs vraagt om de testen nog sneller te laten verlopen. De ambtenaren klagen er voorts over dat ze niet werden/worden gehoord omtrent de hervormingen in het kader van de regionalisering van Landbouw.

"Het Voedselagentschap blijft een lege doos. Aelvoet zou beter haar Agentschap op poten zetten, een duidelijke structuur creëren en een correct personeelsbeleid voeren in plaats van dergelijke uitlatingen te doen", klinkt het.

Krijgen hun grieven geen gehoor, dan dreigen de ambtenaren er mee om een officiële stakingsaanzegging in te dienen. "Maar dat willen we de consument eigenlijk niet aandoen", klinkt het.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek