Kalmthoutse Heide ziet af van status nationaal park

Het Grenspark Kalmthoutse Heide zal zich niet kandidaat stellen voor de status van nationaal park. Dat werd woensdag besloten in een vergadering van de Bijzondere Commissie, het hoogste bestuursorgaan van het park. De landbouwers in de regio reageren tevreden. “Er is naar de bezorgdheden van de boeren geluisterd”, vertelt melkveehouder Sandra Hoppenbrouwer. Zij is tevens schepen van Landbouw in de gemeente Kalmthout en vanaf het begin tegen de komst van het nationaal park.

17 mei 2023  – Laatste update 17 mei 2023 19:47
Lees meer over:
kalmthoutseheide-CRGrensparkKalmthoutseHeide

“Er is unaniem besloten om geen aanvraag te doen tot erkenning als nationaal park”, vertelt Rik Frans, burgemeester van Stabroek, één van de kerngemeenten van het Grenspark Kalmthoutse Heide, aan VILT. Het park in de Noorderkempen was één van de zes parken dat zich aanvankelijk kandidaat had gesteld voor het statuut van nationaal park. Volgens de planning van Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving en initiatiefnemer van het parkenplan, moeten de deelnemers tegen 31 mei hun kandidatuur indienen.

Grenspark Kalmthoutse Heide ziet hier dus vanaf. De voorbije maanden, toen het masterplan werd opgesteld, waren er al de nodige scheurtjes ontstaan in de verschillende overlegorganen en hadden verschillende partijen zich al teruggetrokken, waaronder de meeste gemeenten. Sandra Hoppenbrouwer, melkveehoudster en schepen Landbouw voor de gemeente Kalmthout namens cd&v, stelt dat de landbouwers in de regio een sterke lobby hebben gevoerd en dat er goed naar hun bezwaren geluisterd is. “Dit is voor een groot gedeelte hun verdienste.”

S_Sandra Hoppenbrouwer

Zelf was zij ook vanaf het begin tegen het Nationaal Park Kalmthoutse Heide. “Mogelijk heeft het niet meteen impact op de landbouw, maar als je het label eenmaal hebt, dan weet je niet wat de toekomst brengt.” Zij benadrukt dat ook andere sectoren mogelijk hinder zouden kunnen ondervinden van een opwaardering van het park tot nationaal park.

Volgens de melkveehoudster is het beter om te focussen op het bestaande Grenspark. “Je kunt beter verbeteren wat er nu is dan meteen te veel willen zonder dat er samenwerking en consensus is.”

Verzoek om verdere financiering grenspark

Dat is ook wat er woensdag in de Bijzondere Commissie, het hoogste orgaan van het Grenspark Kalmthoutse Heide, is overeengekomen. “Er wordt verder gewerkt aan het grenspark met het masterplan als leidraad. We vragen de minister om deze samenwerking ook verder financieel te ondersteunen. We denken na over uitbreiding met mogelijk nieuwe partners”, aldus burgemeester Frans die verder geen details kwijt wil.

Het unanieme besluit stemt de landbouwers in de regio tot tevredenheid. “Goed dat er naar ons geluisterd is”, vertelt Sabine Vandeweyer van Landelijke Toekomst en melkveehoudster uit Wuustwezel. Landelijke Toekomst is een vereniging van landbouwers uit Wuustwezel, Brecht, Kalmthout, Essen, Stabroek en Kapellen die in het leven geroepen werd na de ongerustheid die ontstond over de mogelijke komst van een nationaal park. De organisatie heeft de voorbije maanden intensief campagne gevoerd tegen de komst van het nationaal park die de landbouwbelangen volgens haar op termijn zou kunnen schaden. “Hopelijk kunnen we ook in de toekomst mee blijven praten over de plannen”, besluit Vandeweyer.

Kandidatuur nationaal park Kalmthoutse Heide op losse schroeven
Uitgelicht
De kandidatuur voor het nationaal park Kalmthoutse Heide wankelt. Het park op de grens met Nederland en Vlaanderen moet op 31 mei zijn kandidatuur indienen en heeft vorige vri...
5 april 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek