Kaasproducenten in Frankrijk en Nederland fuseren

nieuws
De overname van de Franse kaasfabrikant Entremont door coöperatie Sodiaal is na maanden onderhandelen eindelijk rond. Het fusiebedrijf verwerkt straks ruim vijf miljard liter, 20 procent van de Franse melkproductie en wordt met een omzet van ruim vier miljard euro het vierde zuivelbedrijf van Europa. Ook in Nederland fuseren kaasproducenten.
14 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

De overname van de Franse kaasfabrikant Entremont door coöperatie Sodiaal is na maanden onderhandelen eindelijk rond. Het fusiebedrijf verwerkt straks ruim vijf miljard liter, 20 procent van de Franse melkproductie en wordt met een omzet van ruim vier miljard euro het vierde zuivelbedrijf van Europa. Ook in Nederland consolideren kaasproducenten: de familiebedrijven Anker Food Group en Bouter Group willen fuseren.

Sodiaal koopt het meerderheidsbelang van de Belgische miljardair Albert Frère in Entremont voor 25 miljoen euro . Ook het belang van de andere aandeelhouder, de coöperatie Unicopa, wordt overgenomen. De banken schelden tegelijkertijd Entremont een deel van de schuldenlast van 462 miljoen euro kwijt.

Entremont is de grootste producent van Emmenthaler kaas in Europa en haalde vorig jaar een omzet van 1,4 miljard euro. Het bedrijf neemt melk af van 6.000 melkveehouders in Bretagne en andere regio’s in Frankrijk. Entremont is vooral in moeilijkheden gekomen door de daling van de grondstoffenprijzen op de wereldmarkt.

Sodiaal is een zuivelcoöperatie met 9.100 leden in heel Frankrijk die zo’n 2,3 miljard liter melk per jaar verwerkt. De omzet van dit bedrijf kwam in 2008 uit op 2,7 miljard euro.

De melkveehouders zijn tevreden met de deal. "Sodiaal heeft een groot aantal sterke zuivelmerken en zal ons de nodige zekerheid bieden", aldus een woordvoerder van de Entremont-melkveehouders.

Ook in Nederland is een consolidatiegolf in het kazenlandschap op til. Twee grote kaasproducenten en -verwerkers, Anker Food Group en Bouter Group, maakten bekend dat ze willen fuseren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) moet de voorgenomen fusie nog goedkeuren.

Met de fusie ontstaat een onderneming met een omzet van bijna 650 miljoen euro. Beide bedrijven denken via een fusie sneller te kunnen groeien. De Anker Food Group is sterk in het opleggen en rijpen van kaas, hoewel het ook in de kaashandel en verwerking zit. De Bouter Group is sterk in het snijden, verpakken en distribueren van kaas richting supermarkten.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek