header.home link

Jagers planten 24.000 hagen en bomen

Limburgse jagers hebben afgelopen zaterdag zo’n 24.000 hagen en bomen geplant, verspreid over de hele provincie. De plantactie is goed voor 12 hectare bos of 16 kilometer haag.

18 januari 2021  – Laatste update 18 januari 2021 11:01
Lees meer over:
jagers-haag-jan21-961px

Het gaat specifiek om inheemse soorten, zoals de zwarte els, winter- en zomereik, beuk, mei- en sleedoorn, gele en rode kornoelje en nog vele andere soorten (19 in totaal). “De keuze voor streekeigen biodiversiteit moet de grote monoculturele landschappen doorbreken”, zegt Marcel Lemmens, trekker van het initiatief.

De planten werden op 2 verzamelplaatsen in Limburg geleverd waar de jagers ze konden ophalen om ze vervolgens op hun jachtterrein te planten. “Dat zal op termijn de groenste der provincies nog groener maken”, aldus Lemmens.

De inspanningen van onze jagers komen ook en vooral niet-bejaagbare soorten ten goede

Marcel Lemmens - Initiatiefnemer

Boost voor biodiversiteit

De actie moet de lokale biotoopverbetering in de hand werken, zowel wat flora als fauna betreft. “Meer gewas betekent meer schuilgelegenheden en meer voedsel voor dieren, door onder andere de bessen aan de hagen”, vertelt Lemmens. “Een goede zaak voor de patrijs in Limburg, maar ook voor de gorzen, de veldleeuweriken, de marterachtigen, zelfs de hamsters. Met andere woorden: de inspanningen van onze jagers komen ook en vooral niet-bejaagbare soorten ten goede.”

Dat is wat jagers volgens Lemmens doen: de biotoop beheren én bijbouwen. “We doen dit op eigen kosten”, besluit hij. “Waarom? Uit liefde en respect voor de natuur, en omdat de sector, net als andere partners in het veld, zijn steentje wil bijdragen bij het opkrikken van de biodiversiteit.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek