nieuws

Jacques Dossche zet Maïski te koop

nieuws
Jacques Dossche zet Maïski te koop, aldus De Standaard. Maïski is historisch bekend als het enige Belgisch merk van labelkippen, met name de maïskip en de Mechelse koekoek. Maïski gaat er prat op dat die kippenrassen enkel plantaardige voeding krijgen en diervriendelijk worden gekweekt. Het bedrijf, dat bestaat uit Maïski en Maïski Foods, maakt deel uit van de agrogroep Dossche.
8 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
Met de verkoop van Lintor en, straks, van Maïski komt er beweging in de Vlaamse kippensector. De verkoop van Maïski zit weliswaar nog maar in een vroeg stadium. De verkoopbrochures zouden nog maar onlangs uitgestuurd zijn, schrijft De Standaard.

Jacques Dossche, eigenaar van Maïski via de groep Dossche - de bloemmolens Dossche Mills, de broodbakker Paverko, veevoeder Dossche Feeds in Polen en de diepvriesbakkerij Gourmand - overziet een geheel waarvan de omzet op 200 miljoen euro geschat wordt. Afgelopen zomer verkocht Dossche al de Poolse diepvriesbakkerij van Gourmand aan Vandemoortele, zelf een belangrijke speler in de diepvriesbakkerijsector.

Dossche Mills - het vroegere Bloemmolens van Deinze en Antwerpen - is vandaag de belangrijkste kernactiviteit van Jacques Dossche. Maïski staat voor een omzet van om en nabij de 20 miljoen euro. De familiebelangen waren lange tijd in handen van twee takken met elk drie nazaten: de tak Irene Dossche (met Jacques, Anne en Marie-Ange Dossche) en de tak Daniël Dossche. Tussen beide takken kwam in het 1989 tot een felle ruzie.

Jacques en Anne zouden het voortouw genomen hebben - met de steun van Marie-Ange - bij de uitkoop van de neven. Anne Dossche, die met de broer van Martine Van den Weghe (Domo) trouwde, verdween in 2005 uit de raad van bestuur van Dossche Mills, wat suggereert dat de zakelijke belangen ondertussen opnieuw geëvolueerd zijn. Anne Dossche is vooral bekend van de restaurants Colmar. Anne en Marie-Ange zijn wel nog bestuurder bij Maïski. Dat de familie nu een koper zoekt voor Maïski heeft volgens waarnemers te maken met de ambitie om de middelen te focussen.

Dossche staat bij Dossche Mills voor zware investeringen. Omgekeerd zit de kippensector in beweging sinds marktleider Lintor Verbinnen rond de familie Harry Verbinnen zichzelf in de armen van de investeerder Gimv gooide. Maïski trok zich in 2000 al terug uit de kippenslachterij, een activiteit waar het te weinig in geïnvesteerd had, en sloot toen een akkoord af met Lintor Verbinnen. Maar naast M&A International, dat het mandaat heeft voor Maïski, is ook SDM bezig met de verkoop van een bedrijf uit de Belgische kippensector, met name Chicken Master. Dat lijkt erop te wijzen dat als de marktleider eieren voor zijn geld kiest, anderen volgen.(KS)

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek