header.home link

Italiaanse landbouw incasseert mokerslag na overstromingen

23 mei 2023

Italiaanse landbouwers waarschuwen voor ernstige schade op lange termijn voor de landbouw in Emilia-Romagna, een regio die wordt beschouwd als de "boomgaard van Italië", na de recente stormen en overstromingen in het gebied.

Lees meer over:
overstromingitalie-Confagricultura

Vorige week viel in amper 36 uur zoveel regen als normaal gezien op zes maanden tijd. Dat zorgde ervoor dat een twintigtal rivieren uit hun oevers traden en heel wat straten en landbouwgrond in modderstromen veranderden.

Het water in de fruitboomgaarden "verstikt" de wortels van de planten, waardoor ze gaan rotten. Hele plantages zouden moeten worden gerooid en opnieuw beplant. Volgens de landbouworganisatie Coldiretti zal dat enorme gevolgen hebben voor de fruitprijzen en zal de fruitoogst in de Adriatische regio de komende vier tot vijf jaar ernstige schade kunnen oplopen.

Emilia-Romagna wordt beschouwd als de belangrijkste fruitregio van Italië: er worden abrikozen, nectarines, pruimen, appels, peren, kiwi's en aardbeien geteeld. Ook de productie van minstens 400 miljoen kilogram tarwe loopt nu gevaar. Hele velden met maïs, zonnebloemen en sojabonen zijn bedekt met een dikke laag modder.

Verder is ook de veeteelt in de regio zwaar getroffen. Volgens Coldiretti moeten nog ongeveer 250.000 runderen, varkens en schapen worden gered. Naast de overstromingen zelf, die al tot de dood van duizenden dieren hebben geleid, bemoeilijken aardverschuivingen de situatie, waardoor veel afgelegen boerderijen nu onbereikbaar zijn. De dieren daar hebben zowel voedsel als water nodig.

De watermassa legde ook 14 oude bommen bloot, die door de ontmijningsdienst van het leger werden opgeruimd. Coldiretti waarschuwde er al voor dat de verloren geraakte oorlogstuigen voor explosies zouden kunnen zorgen op de velden, onder andere wanneer ze in aanraking komen met tractoren.

Regering deblokkeert noodfondsen

Dinsdag kondigde de Italiaanse regering aan dat ze "meer dan twee miljard euro" uittrekt voor hulp aan het gebied. "We weten heel goed dat het gaat om noodhulp en dat er een fase van wederopbouw komt, maar we zijn nu niet in staat om een bedrag op de totale noden te plakken", verklaarde premier Giorgia Meloni aan de pers na afloop van een ministerraad.

Zo'n 700 miljoen gaat naar bedrijven en nog eens 580 miljoen wordt voorzien voor de technische werkloosheid van werknemers. "In de huidige situatie waarin Italië zich bevindt, is het niet gemakkelijk om op een paar dagen tijd twee miljard te vinden", benadrukte Meloni. Italië heeft van alle landen in de eurozone na Griekenland de meeste schulden.

Naast het verlies aan mensenlevens heeft Emilia-Romagna - één van de rijkste regio's van Italië, die op zichzelf alleen al goed is voor bijna 10 procent van het bruto binnenlands product - ook een enorme economische schade geleden. Alleen al voor de infrastructuur zouden de herstelkosten meer dan 620 miljoen bedragen en volgens de boerenbond Confagricoltura moeten ook minstens tien miljoen fruitbomen worden gerooid. Verwacht wordt dat de totale schade kan oplopen tot miljarden euro's.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Confagricoltura

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek