Internationale belangstelling voor Brugs Frietmuseum
nieuwsIn het museum vindt de bezoeker antwoorden op vragen als: Wat is de oorsprong van de aardappel? Is de friet in België ontstaan? En wat is het geheim van een goed gebakken friet? Alle antwoorden zijn in Brugge te vinden. Het museum is ondergebracht in de Saaihalle in het hartje van de stad. "Het gebouw dateert uit de 14de eeuw", vertelt Van Belle. "Handelaars uit Genua brachten er hun commerciële activiteiten onder. In de middeleeuwse kelder waar nu een frituur is ondergebracht, stockeerden ze hun producten. In het gebouw konden we gelukkig eenvoudig een circuit organiseren waardoor geen grote veranderingswerken noodzakelijk waren".
Ook aan de randaspecten van de friet, zoals de sausen en bijzondere bereidingen, wordt in het museum aandacht aan geschonken. Denk maar aan gehaktballen en stoofvlees. In enkele filmpjes wordt de bezoeker geleerd wat de optimale bakwijze is om tot de beste friet te komen. Aan het museum is ook het 'Potato Development Fund' gelinkt. Het fonds zal in ontwikkelingslanden projecten steunen die de aardappelproductie ten goede komen en bijgevolg ook de lokale boerenfamilies. Het Frietmuseum zal jaarlijks 2.500 euro in het fonds injecteren.
Het Frietmuseum langs de Vlamingstraat 33 in Brugge is dagelijks open van 10.00 tot 17.00 uur. Een toegangsticket kost maximum 6 euro. Een bezoek duurt gemiddeld anderhalf uur.(KS)
Meer informatie: Frietmuseum
Lees ook: geVILT: Aardappel helpt Verenigde Naties uit de puree
Bron: Belga