Innovaties moeten te hoog wijnaanbod counteren
nieuwsOveral ter wereld wordt aan overproductie gedaan. Vooral de nieuwe wijnlanden en de toename van het aantal aanplantingen in de Nieuwe Wereld zijn daarvoor verantwoordelijk. "Er is een wereldwijd onevenwicht tussen aanbod en vraag, zowel voor wit als rood", schetst Stefaan Wauters.
De combinatie van dat overaanbod met de gevoelige daling van de consumptie in de wijnproducerende landen en de Europese anti-alcohollobby leiden volgens de Delhaizewoordvoerder tot een wereldwijde crisis. Die trend is mede oorzaak van de verschuiving van het wijnverbruik van de horeca naar thuis.
"We vragen ons af of de wijnexplosie van de Nieuwe Wereld niet voorbij is?", luidt het bij Delhaize. Uit cijfers blijkt dat de Europese traditionele wijnproducenten, zoals Spanje, Italië en Portugal, die hun productieproces kwalititatief geherstructureerd hebben, meer en meer geapprecieerd worden door de consumenten.
In de hele wijncrisis is de prijszetting van de doorsneewijnen voor de consument trouwens positief. Er is weliswaar vaak sprake van dure topwijnen, maar de gemiddelde prijs van een fles wijn (75 cl) in België staat vandaag op 3,27 euro. De jongste twee jaar zijn wijnen uit onder meer Franse regio's sterk gedaald in prijs.
Volgens Stefaan Wauters komt het er voor de wijnmakers- en verkopers vooral op aan vindingrijk en vernieuwend te zijn, met enkel een kwaliteitsverhoging voor ogen. Dat geldt zowel voor de sanitaire aanpak van de wijngaard zelf, als voor de verpakking van de wijn. Zo is er vooral bij het jonge publiek het steeds groeiend succes van de 'bag-in-box'. "We bekommeren ons ook erg om de vorm van de fles en van het etiket. En ook met de stop zijn we erg begaan", aldus nog Wauters. "Er is het toenemend succes van de synthetische kurk. En er is ook de draaistop, die vooral in Engeland school maakt. Maar die draaistop is in het traditionele België een zeer gevoelig onderwerp".
Lees ook: geVILT: Geen water bij Vlaamse wijn
Bron: Belga