ING start met beleggingen in landbouwgrondstoffen
nieuwsVeel experts geloven dat de prijzen van deze zachte grondstoffen een inhaalbeweging zullen maken tegenover de metaal- en energieprijzen. Ze wijzen op een groeiende wereldbevolking, de hogere vraag vanuit groeilanden als China en India en de beperkte beschikbaarheid van landbouwgrond. Maar beleggen in grondstoffen is niet zonder risico: de prijs kan hevig schommelen op basis van hoogst onzekere factoren zoals het weer. Er kunnen ook schimmelziekten uitbreken die de oogst verstoren en de prijs hoger sturen. Daarom is kapitaalgarantie in dit geval geen overbodige luxe.
De Agro Commodities Note heeft een looptijd van drie jaar. Op 15 maart 2011 krijgt de belegger zeker zijn inleg terug. Intussen ontvangt hij jaarlijks een coupon in functie van de S&P Agriculture Index. Die bestaat uit acht grondstoffen die elk een verschillend gewicht hebben: tarwe (30%), rode tarwe (10%), maïs (20%), soja (15%), katoen (7,5%), suiker (7,5%), koffie (5%) en cacao (5%). De gewichten zijn niet toevallig gekozen, ze illustreren het relatieve belang van het product in de wereldproductie.
Elk jaar wordt de GSCI Agriculture Index vergeleken met het niveau op 27 februari 2008. De belegger incasseert de evolutie via een coupon, maar met een plafond van 7 procent bruto (5,95 procent netto). Als de index gedaald is of stabiel blijft, wordt er geen coupon uitgekeerd. Gaan de prijzen van zachte grondstoffen de volgende drie jaar door het dak, dan realiseert de belegger met dit product een jaarlijks nettorendement van 5,2 procent. In het slechtste geval slikt hij een negatief jaarrendement van 0,7 procent door de instapkosten.
Het grootste gevaar is dat de GSCI Agriculture Index op een hoogtepunt noteert, en dat wegens het belang van de startwaarde. Dat de index sinds september 2006 al met ruim 60 procent is gestegen tot 90 punten, is in die zin eerder een nadeel. Maar september 2006 was ook het absolute dieptepunt over de voorbije tien jaar. Het tienjaarsgemiddelde ligt op 85 punten. Toch hebben zachte grondstoffen de belegger in het verleden nog maar weinig opgeleverd.(GL)
Bron: De Tijd