Infoplicht voor onroerend goed in overstromingsgebied

nieuws
Op initiatief van Joke Schauvliege en Hilde Crevits keurde de Vlaamse regering een wijziging van het decreet Integraal Waterbeleid definitief goed. Notarissen, vastgoedmakelaars en immobiliënmaatschappijen worden verplicht om kopers en huurders te informeren over de overstromingsgevoeligheid van onroerende goederen.
17 mei 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:22

Op initiatief van Joke Schauvliege en Hilde Crevits keurde de Vlaamse regering een wijziging van het decreet Integraal Waterbeleid definitief goed. Notarissen, vastgoedmakelaars en immobiliënmaatschappijen worden verplicht om kopers en huurders te informeren over de overstromingsgevoeligheid van onroerende goederen. Verder is werk gemaakt van minder plannen, minder structuren, meer transparantie en meer efficiëntie.

Het decreet Integraal Waterbeleid dateert van 2003 en regelt de planning, het overleg en de organisatie van het waterbeleid in Vlaanderen. Het decreet zet ook de Europese kaderrichtlijn Water (2000) en de Europese Overstromingsrichtlijn (2007) om in Vlaamse regelgeving. De wijziging moet volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege voor een beter, want afgeslankt en efficiënter bestuurlijk kader voor het waterbeleid in Vlaanderen zorgen, en voor minder planlast.

De rol van de lokale besturen wordt versterkt: "Wij hebben hen meer dan ooit nodig om het draagvlak voor maatregelen op het terrein voor een betere waterkwaliteit en een betere bescherming tegen overstromingen te verhogen", aldus Schauvliege. Concreet worden de planningscycli op bekken- en op stroomgebiedniveau in elkaar geschoven.

In de plaats van twee stroomgebiedbeheerplannen, 11 bekkenbeheerplannen en 100 deelbekkenbeheerplannen krijgen we nu één stroomgebiedbeheerplan voor de Schelde en één voor de Maas, met 11 bekkenspecifieke delen. Deze plannen bepalen hoe de overheid de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater wil verbeteren en hoe zij de watersystemen wil beheren om het overstromingsrisico te beperken en de watervoorraden te beschermen.

Ook de uitvoering wordt operationeler en flexibeler, beloven de ministers Schauvliege en Crevits. Zo wordt voortaan gewerkt met jaarlijkse wateruitvoeringsprogramma’s. Dat maakt het makkelijker om bij te sturen of om in te spelen op onvoorziene of wijzigende omstandigheden binnen de krijtlijnen van het overkoepelende plan. Een voorbeeld van dergelijke acties zijn de afbakening van overstromingsgebieden en oeverzones.

De structuren worden op hun beurt vereenvoudigd. Op dit moment zijn 52 waterschappen actief voor de 103 deelbekkens in Vlaanderen. De waterschappen worden afgeschaft en opgenomen in de 11 bekkenbesturen. Het bekkenbestuur zelf wordt verder opgesplitst in een algemene bekkenvergadering en een bekkenbureau om de lokale betrokkenheid te verhogen.

De aanpassing aan het decreet voert ook een nieuw juridisch instrument in: de informatieplicht. Voortaan moeten vastgoedmakelaars, immobiliënmaatschappijen en notarissen potentiële kopers en huurders duidelijk informeren of het bewuste onroerend goed al dan niet in overstromingsgevoelig gebied ligt. Die informatieplicht wordt via een 'waterparagraaf' opgenomen in vastgoedaktes.

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits is tevreden met het nieuwe decreet: "Ons engagement voor het beter beheren van de waterkwantiteit is een dagdagelijkse taak voor mijn waterwegbeheerders en mezelf. Een vereenvoudiging van het decreet Integraal Waterbeleid kan hier alleen maar toe bijdragen. Uit het decreet werden een aantal praktische organisatorische aangelegenheden geschrapt of vereenvoudigd, zodat direct kan ingespeeld worden op maatschappelijke noden en plaatselijke omstandigheden."

Bron: eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek