nieuws

Indinox verhuist biodieselproject naar Estland

nieuws
Zaakvoerder Sam De Schepper van het bedrijf Indinox uit Lokeren weet niet meer zo goed wat hij moet denken van de mogelijkheden om in ons land biodiesel te commercialiseren. Hij heeft zijn testinstallatie uiteindelijk naar Estland laten overbrengen, gewoon omdat hier geen juridische duidelijkheid bestaat over de productie van de groene brandstof. Open Vld-senator Filip Anthuenis belooft onmiddellijk een wetgevend initiatief te nemen om biobrandstof op basis van afval in aanmerking te laten komen voor accijnsvermindering.
25 september 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:05
Zaakvoerder Sam De Schepper van het bedrijf Indinox uit Lokeren weet niet meer zo goed wat hij moet denken van de mogelijkheden om in ons land biodiesel te commercialiseren. Hij heeft zijn testinstallatie uiteindelijk naar Estland laten overbrengen, gewoon omdat hier geen juridische duidelijkheid bestaat over de productie van de groene brandstof.

Indinox is een gerenommeerde producent van industriële installaties. De kmo uit Lokeren werkt projecten uit voor de textielindustrie, de chemie, de voedingsindustrie, enzovoort. Tot de klanten behoren grote spelers als Alfa Laval, Unilin, Honeywell, Alcon Couvreur, Agfa-Gevaert. Het orderboek zit nog vol tot medio volgend jaar. Het bedrijf heeft dan ook permanent vacatures openstaan voor vaklui als lassers, monteerders en projectleiders.

Maar zaakvoerder Sam De Schepper wil meer. In de contacten met zijn klanten onderkende hij de enorme groeimogelijkheden van de markt voor alternatieve energie. Vooral dan voor de aanmaak van biodiesel. Biodiesel staat vandaag echter ter discussie omdat het de prijzen voor voedingsstoffen opdrijft. "Maar wij gaan voor biodiesel op basis van afval", zegt De Schepper.

"Wij willen kleinschalige productie-installaties maken voor biodiesel op basis van frituurvet. Maar dan zijn wij op zo veel onvolkomenheden in de wetgeving gestoten dat wij er het hoofd bij verliezen. Vandaar dat wij besloten hebben om onze vrij goed functionerende proefinstallatie over te brengen naar Tallinn in Estland. Daar kunnen wij onze knowhow in alle rust verder uitwerken en uitbouwen tot een volwaardige technologie", aldus de zaakvoerder.

In eigen land zit Indinox ondertussen klem. De uitbouw van de testinstallatie gebeurt weliswaar in samenwerking met het VITO en het IWT. Maar een andere Vlaamse overheidsinstelling, OVAM, brengt Indinox dan in verlegenheid door te stellen dat biodiesel op basis van afval, in casu frietvet en frituurolie, in Vlaanderen niet kan. De milieuwetgeving zou dat niet toelaten. Maar daar zijn heel wat twijfels bij.

En nog zoiets: in België is de inzameling van frituurolie de facto in handen gekomen van Valorfrit. "Die organisatie heeft vandaag een quasi monopolie op de markt", zegt De Schepper. "Nog sterker: Valorfrit brengt de ingezamelde frituurolie uiteindelijk naar Nederland ter verwerking". En er is nog meer: de Belgische accijnspolitiek ten aanzien van biodiesel bevoordeligt vandaag vier grote producenten die onder hun vieren ook nog eens de toegekende productiequota monopoliseren. "Daar kom je als Indinox gewoon niet doorheen. Zeker niet omdat het om relatief kleine installaties van hooguit 10.000 tot 20.000 ton gaat".

"Dit is toch wel sterk. Als kmo probeer je door te groeien in een nieuwe markt, maar je krijgt gewoon geen kans," zegt Sam De Schepper nog. "De bouw van biodieselinstallaties kan een perfecte diversificatie worden voor onze huidige productie. Ik durf zelfs stellen dat wij onze omzet op termijn kunnen verdubbelen. We zouden vele extra mensen in dienst kunnen nemen. Die idee van een eigen biodieselinstallatie voor een intercommunale, een stad of een grote gemeente is helemaal geen utopie. Alleen moeten daartoe toch wel enkele monopolies worden doorbroken".

De Lokerse Open Vld-senator Filip Anthuenis belooft onmiddellijk een wetgevend initiatief te nemen, in overleg met minister van Financiën Didier Reynders en minister van Ondernemen en Vereenvoudigen Vincent Van Quickenborne, om biocarburanten vanuit afval expliciet in aanmerking te laten komen voor accijnsvermindering.(KS)

Bron: Gazet van Antwerpen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek