ILVO verheldert effect van landbouwgebruik op bodem

Eén van de activiteiten binnen het Interreg-project BodemBreed, waarvoor ILVO instond, was het uitvoeren van een uitgebreide literatuurstudie rond bodemkwaliteit en landbouw. Daarnaast werd ook werk gemaakt van een vertaalslag naar een breed publiek van landbouwers, om zo de resultaten op een eenvoudige en overzichtelijke manier toegankelijk te maken.
8 februari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Eén van de activiteiten binnen het Interreg-project BodemBreed, waarvoor het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) instond, was het uitvoeren van een uitgebreide literatuurstudie rond bodemkwaliteit en landbouw. Daarnaast werd ook werk gemaakt van een vertaalslag naar een breed publiek van landbouwers, om zo de resultaten op een eenvoudige en overzichtelijke manier toegankelijk te maken.

Het eerste deel ‘Bodemkwaliteit, bodemeigenschappen en -processen’ heeft tot doel een voor de praktijk relevant inzicht in de bodemkwaliteit te verkrijgen. Bodemeigenschappen en -processen worden gedefinieerd en het belang ervan toegelicht. Verder wordt het verband gelegd tussen de bodem en de landbouwkundige geschiktheid in termen van bewerkbaarheid, benutting van nutriënten en water, onkruid-, plaag- en ziektedruk, en opbrengstzekerheid en -hoeveelheid.

Uit het tweede deel ‘Evaluatie van bodemkwaliteit en landbouwkundige geschiktheid ‘ blijkt dat er meetinstrumenten nodig zijn om bodemkwaliteit en de landbouwkundige geschiktheid te kunnen opvolgen. Een set van regelmatig gebruikte bodemindicatoren met bijhorende meetmethodes wordt voorgesteld en geëvalueerd. 

De landbouwer beïnvloedt met zijn bodembewerkingen, teeltrotatie, bemesting en gewasbescherming niet alleen zijn opbrengsten maar ook de bodemkwaliteit en het milieu. Het derde en wellicht belangrijkste deel behelst dan ook de relatie met het beheer van de bodem door het beschrijven van de invloed van bodembewerking, teeltrotatie, bemestingsregime en gewasbescherming op de bodemkwaliteit.

Er wordt ook ingegaan op de extra uitdagingen van de biologische landbouw en op mogelijk conflicterende doelen, zoals de bestrijding van erosie en de afbouw van het gewasbeschermingsmiddelengebruik. Het is de doelstelling om de effecten van het landbouwkundig bodemgebruik op de kwaliteit van de bodems en van grond- en oppervlaktewater te verhelderen en om praktische maatregelen te formuleren.

Naast het leveren van een rapport, maakte ILVO ook werk van een vertaalslag naar een breed publiek van landbouwers, om zo de resultaten op een eenvoudige en overzichtelijke manier toegankelijk te maken.

Meer info over het eindrapport en de vertaalslag op de website Bodembreed.

Bron: Nieuwsbrief Bodembreed

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek