Huismus en koolmees opnieuw meest getelde vogels in Vlaamse tuinen

Net als vorig jaar zijn de huismus en de koolmees de twee meest getelde vogels in de Vlaamse tuinen tijdens het Grote Vogeltelweekend. De kauw kaapt de bronzen medaille weg van de vink. Dat heeft Natuurpunt bekendgemaakt.

30 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 30 januari 2024 13:12
Lees meer over:
huismus-vogel-1280

In het afgelopen weekend werden tijdens Het Grote Vogelweekend van Natuurpunt heel wat vogels geteld, gemiddeld zo’n 22 vogels van zeven verschillende soorten per tuin. “Dat is iets minder dan vorig jaar”, aldus Natuurpunt.

Top vijf

In vergelijking met vorig jaar nemen de vogels die het meest gespot zijn, plaats in een nieuwe top drie. Zo verdwijnt de vink van de derde naar de zesde plaats en wordt hij vervangen door de kauw. "Dat is niet echt verrassend want grote groepen vinken ontbreken nu", zegt vogelexpert Gerald Driessens van Natuurpunt. "Voor de kauw was het geleden van 2020 dat ze nog de top drie haalde."

De meest getelde vogel blijft de huismus, gevolgd door de koolmees. In ongeveer de helft van de tuinen werden huismussen opgemerkt. Natuurpunt relativeert die cijfers echter. "Hun broedpopulatie in Vlaanderen is sinds 2007 met 42 procent gedaald door het verdwijnen van nestgelegenheid en voedselplaatsen."

De houtduif heeft zich de laatste 30 jaar verpopt tot een echte stadssoort en heeft zowat alle dorpen en steden veroverd. Ze klimt jaar na jaar hoger in de top tien: ze staat nu voor het tweede jaar op een vierde plaats. De pimpelmees sluit de top vijf af.

Ook opvallend

Natuurpunt ziet een geleidelijke toename van grote bonte spechten, zowel in steden als op het platteland. Deze soort werd in meer dan 15 procent van de getelde tuinen vastgesteld, wat bijna een verdubbeling is van de verspreiding in 2019.

De koolmees is dan weer de vogel die opgemerkt werd in het grootste aandeel tuinen (79%). “De tijd dat de merel deze plaats jaarlijks opeiste, ligt al van 2017 achter ons”, aldus Natuurpunt. “De merel was dit jaar nochtans in iets meer tuinen aanwezig: van 69 procent naar 73 procent van de tuinen.”

Ook in Nederland werden afgelopen weekend vogels geteld. In Nederland is de voorlopige top drie dezelfde als vorig jaar: huismus, koolmees en pimpelmees.

Momentopname

Volgens Natuurpunt moet rekening gehouden worden dat de tuinvogeltelling een momentopname is. “Dat zegt niet altijd iets over de populatietrends van de respectievelijke soorten op nationale of Europese schaal, maar hier en daar zien we wel parallellen”, aldus Natuurpunt. “Het aantal vogels dat in je tuin opduikt is onderhevig aan het weer en de beschikbaarheid van natuurlijk voedsel in de natuur, maar ook de regelmaat en de klokvastheid waarmee dat voedsel wordt aangeboden.”

Daarnaast zijn er ook heel wat regionale verschillen door de verschillen in landschappen en vegetaties. “Een opvallend regionaal verschil is dat de Turkse tortel alleen in West-Vlaanderen haar status-quo heeft kunnen houden, in alle andere provincies zien we ze wegzakken in de top 10”, duidt Natuurpunt. “In vier provincies zien we dan weer dat de merel terug enkele plaatsen opklom.”

Ontdek alle regionale verschillen en de verdere resultaten van het Grote Vogelweekend op de website van Natuurpunt.

vogeltelweekend
Waar is de huismus?
Uitgelicht
Vogelbescherming Vlaanderen heeft tijdens het jaarlijkse huismussentelweekend geen positieve kentering gezien. De populatie huismussen blijft drastisch afnemen en de grootte v...
14 april 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek