Hoogstraten brengt zachtfruitrassen onder de aandacht op smaakdagen

Het ene moment heb je ronde zoete aardbeien, op een ander moment zijn ze langwerpiger en donkerder van kleur. Mogelijk zal deze diversiteit in de winkelschappen verdwijnen. Om te voldoen aan de alsmaar veeleisendere consument zullen retailers naar verwachting steeds meer kiezen voor vaste rassen om een constante kwaliteit te hebben. Tijdens de Smaakdagen Zacht Fruit werden retailers en exporteurs rondgeleid in de wereld van rassenproeven in het Proefcentrum Hoogstraten. Ook was er aandacht voor het andere zachtfruit van Hoogstraten en werd er ingezoomd op de teelt van blauwe bessen, een relatief onbekende Vlaamse nichemarkt.

1 juli 2022  – Laatste update 3 juli 2022 19:53
Rassenproeven aardbeien

Een twintigtal in- en verkopers van fruit tekende present op één van de twee smaakdagen Zacht Fruit die Coöperatie Hoogstraten eind juni organiseerde voor haar klanten. Als ontvangstlocatie is niet toevallig Proefcentrum Hoogstraten gekozen. Op dit praktijkcentrum worden meer dan 10 rassen getest op gebied van kwaliteit en teeltomstandigheden. 

Op het proefcentrum worden de optimale teeltomstandigheden van de rassen getest en worden eigenschappen van de nieuwe soorten aan een gedetailleerde analyse onderworpen. Smaak, textuur, kleur vruchtvlees, kelkstand, vruchtvorm, vruchtkleur en regelmaat van de vorm: het zijn een aantal van de elementen die de onderzoekers in kaart brengen. Deze bevindingen worden gedeeld met de telers van Hoogstraten waarna er besloten wordt welke rassen er in het assortiment van Hoogstraten worden opgenomen.  

Op dit moment worden er vijftiental verschillende rassen geteeld door de aardbeientelers van Hoogstraten. Het gaat vaak om kleine volumes. Elsanta en Sonsation zijn veruit de meest geteelde rassen. “Het is vaak moeilijk om nieuwe rassen te introduceren, omdat retailers vasthouden aan de rassen waarmee ze in de winkels een constant volume en smaak kunnen leggen”, vertelt Michiel Vermeiren, verantwoordelijke fruit bij de Coöperatie Hoogstraten. Met deze eerste editie van de smaakdagen probeert de coöperatie hier verandering in te brengen. Een rondleiding over het proefcentrum schept meer inzicht in de verschillende rassen en hoe zij geselecteerd en geteeld worden. “Een introductie van een nieuw ras neemt namelijk heel wat jaren in beslag vanaf kruising bij de veredelaar tot aan de rassenproeven op het Proefcentrum”, aldus Vermeiren

aardbeienrassen
Stellingenteelt Hoogstraten

Alhoewel de introductie van nieuwe rassen vaak moeilijk verloopt, ziet Vermeiren een stijgende interesse onder retailers. “Consumenten worden steeds veeleisender en willen jaarrond kwalitatief-consistente producten. Daardoor ontstaat er onder de retailers meer interesse om hier ook specifieker naar te kijken en te kiezen voor die rassen die door hun consumenten het meest geliefd zijn”, vertelt de verkoper en tevens telerszoon.  

Vermeiren merkt op dat de vraag naar bepaalde rassen cultureel bepaald is. Zo hebben Franse consumenten graag donkerrode aardbeien. “Belgische consumenten staan daarentegen sceptisch tegenover donkerrode aardbeien”, vertelt een medewerker van het fruitverwerkingsbedrijf BFG, het voormalige Brabantse Wal, uit Ossendrecht. Datzelfde geldt voor langwerpige aardbeien: hiervan is het imago dat ze uit verre landen komen waardoor klanten ze wel eens links laten liggen.

Eisen afhankelijk van doel en bestemming

BFG versnijdt onder andere verse aardbeien in kant-en-klare schaaltjes voor de supermarkten. “Voor ons is de hardheid en het formaat belangrijk”, geeft de Nederlandse de specifieke kwaliteitseisen van het bedrijf aan. “Van kleinere aardbeien gaan er meer partjes in een bakje en dat oogt beter. De hardheid heeft bovendien invloed op de houdbaarheid en de eventuele snijschade die gepaard gaat in het productieproces.” 

Exporteur Curd Vanmarcke van Vergro vult smaaktest in bij Hoogstraten

Voor Curd Vanmarcke van groente- en fruitexporteur Vergro is de hardheid eveneens van groot belang naast de smaak. “Ons product gaat op export en moet het transport zonder schadevorming doorstaan.” Daarnaast is ook houdbaarheid een item. “Onze producten zijn vaak één dag – of in het slechtste geval zelfs enkele dagen – onderweg voordat  ze in de winkelschappen liggen”, zegt de in Borgloon woonachtige West-Vlaming. Na de rondleiding doen hij en de andere bezoekers mee aan een smaakproef waarbij een tiental aardbeienrassen beoordeeld wordt. De bevindingen van dit  onderzoek zullen door Coöperatie Hoogstraten meegenomen worden in de rassenselectieprocedure.

Smaakproef aardbeienrassen bij Hoogstraten

Verloop van de aardbeienmarkt en invloed gasprijzen

Vanmarcke merkt op dat de aardbeienprijzen dit jaar behoorlijk slecht waren. Waar de voorjaarsinkomsten het jaarresultaat vaak maken of breken, vielen de inkomsten dit jaar sterk tegen. Dit had alles te maken met de overlap in teelten en het grote aanbod op de Europese markt. Door de hoge energieprijzen werd er minder verwarmd door de serretelers en kwam hun productie later op de markt. De vollegrondsteelt was daarnaast vervroegd door het mooie voorjaarsweer. 

Inmiddels is het productievolume sterk afgenomen en worden er goede prijzen genoteerd op de klok. Het vervolg van de prijsvorming zal veel invloed hebben op de plannen van aardbeientelers voor deze winter, vertelt Vermeiren. Hij heeft ondanks de gasprijzen, die naar verwachting nog langere tijd hoog liggen, nog geen signalen van telers gekregen dat zij in het najaar of de winter niet zullen produceren. “Maar veel zal afhangen van het verdere verloop van dit huidige seizoen. Als er na het voorjaar nog periodes met slechte prijzen zouden komen, wordt het uiteraard moeilijker om eventuele tegenslagen in de winter op te vangen”, zegt hij

Michiel Vermeiren

Als er na het voorjaar nog periodes met slechte prijzen zouden komen, wordt het uiteraard moeilijker om eventuele tegenslagen in de winter op te vangen. Dan zullen sommige telers mogelijk hun teeltplan bijstellen

Michiel Vermeiren - Developer

Als het vervolg van het jaar slecht is en financiële reserves uitgeput worden dan is het waarschijnlijk dat sommige telers hun teeltplan zullen bijsturen. Belangrijk daarbij is ook de wensen van de retail. Verwachten zij deze winter aardbeien te verkopen? “Hierover lopen op dit moment gesprekken met de retail en exporteurs”, vertelt Vermeiren die aangeeft dat ook leveringscontracten onderzocht worden om de prijsvorming te ondersteunen. “Dat zou telers meer zekerheid geven. Maar het gros van de verkoop zal via de klok blijven lopen.” 

Blauwe bessen van Vlaamse bodem

Onderdeel van de smaakdagen van Coöperatie Hoogstraten was ook een bedrijfsbezoek aan de blauwebessenplantage van Tom Mertens. Mertens, tevens varkenshouder, teelt sinds 2017 samen met zijn vrouw Jacqueline op vijf hectare blauwe bessen. Behalve het perceel in Hoogstraten hebben de Antwerpenaren ook nog op 1,5 hectare in Meer. Het is op deze vestiging dat de plukkers vandaag bezig zijn.

Tom en Jacqueline Mertens tussen de blauwe bessen

De familie Mertens is één van de vijf blauwe bessentelers van Coöperatie Hoogstraten. Met 14 hectare is blauwe bessenteelt de belangrijkst zacht fruitteelt van Hoogstraten, na de aardbeien. “Veel mensen weten nog niet echt hoe blauwe bessen in Vlaanderen geteeld en geoogst worden, terwijl dit product de afgelopen jaren heel populair is geworden in het AGF-schap”, verklaart Michiel Vermeiren de rondleiding op de blauwe bessenplantage.

Door het goede voorjaarsweer staan de bessen er dit jaar goed bij in tegenstelling tot vorig jaar. De handgeplukte oogst van blauwe bessen loopt van eind mei tot september. Dan klinken er op de velden regelmatige kanonschoten en schrikt een lasterstraal tijdens de nacht vogels af. Tijdens de productiepiek heeft Mertens 50 seizoensarbeiders in dienst. “De arbeid kan goed gecombineerd worden met de varkenshouderij”, vertelt Jacqueline. “Ook omdat de bessenoogst vaak niet op een dag kijkt, kun je personeel relatief makkelijk uitwisselen.”

Anno 2022 kijken de ondernemers zeer tevreden terug op hun bedrijfsdiversificatie. De varkenshouderij verkeert immers al meer dan een jaar in crisis en de bessen zorgen voor een alternatieve inkomsten bron. “We hadden een stukje land over en wilden daar wat mee gaan doen. Tijdens het eten aten we blauwe bessen en zo is het idee ontstaan”, verklaart zij het ontstaan van de nevenactiviteit.

blauwe bessen hoogstraten
Peter Leenearts_komkommer en blauwe bessenteler uit Oostmalle

Ook bij Peter Leenaerts uit Oostmalle, die eveneens aanwezig was bij de rondleiding op het bedrijf van Mertens, is de teelt van blauwe bessen min of meer bij toeval gestart. De serreteler kreeg jaren geleden geen vergunning om zijn serre uit te breiden waardoor hij in 2013 gestart is met de teelt van kiwibessen. In 2015 kwam daar de teelt van blauwe bessen bij. “Om het bedrijf rendabel te houden, was uitbreiding noodzakelijk. Noodgedwongen zijn we zo op bedrijfsdiversificatie uitgekomen en dat is goed bevallen”, besluit de teler. 

Vanaf volgende week verkoopt supermarktketen Aldi watermeloenen van Vlaamse bodem. De vruchten komen van Tomeco, een telersvereniging uit de regio Hoogstraten die zich normaal toelegt op de tomatenteelt. Het is de eerste keer dat de watermeloenen op grotere schaal vermarkt worden, nadat de vereniging vorig jaar een proef met de teelt startte. Momenteel lopen er ook testen met andere meloensoorten die mogelijk volgend jaar op de markt verschijnen.

Vanaf volgende week Vlaamse watermeloen in de supermarkt
Uitgelicht
Vanaf volgende week verkoopt supermarktketen Aldi watermeloenen van Vlaamse bodem. De vruchten komen van Tomeco, een telersvereniging uit de regio Hoogstraten die zich normaal...
29 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek