header.home link

HOGENT-studenten maken van oud brood duurzaam verpakkingsmateriaal

9 november 2021

Een team van studenten (bio)chemie van HOGENT heeft biodegradeerbaar verpakkingsmateriaal ontwikkeld uit oude broodreststromen. Vandaag worden ‘packing peanuts’, die gebruikt worden om fragiele voorwerpen te beschermen, gemaakt uit fossiele brandstoffen.

Lees meer over:
loaf foam studenten HOGENT

De packing peanuts of opvulschuimpjes worden veel gebruikt als los opvul- en dempingsmateriaal om schade aan breekbare voorwerpen tijdens het vervoer te voorkomen. Door de toename van online shoppen is ook het gebruik van deze packing peanuts enorm toegenomen. “Maar vandaag zijn deze sterk vervuilend want ze zijn doorgaans gemaakt uit plastics en ‘virgin-grondstoffen’”, zeggen de HOGENT-studenten.

Door deze packing peanuts te maken uit oud brood van industriële bakkerijen wilden ze een ecologische dubbelslag slaan. “Onze biologische broodgrondstof bestaat volledig uit voedingsafval en we vervangen een sterk vervuilend verpakkingsproduct door een biodegradeerbare en duurzame oplossing. Hiermee bereiken we een niveau van revalorisatie met een broodreststroom die nu verspild wordt”, legt Niels Sioen, teamleider van de studentengroep uit. De studenten gaven hun packing peanuts de naam Loaf Foam.

Het grote voordeel is dat de peanuts op basis van zetmeel oplosbaar zijn in water, terwijl de standaard-peanuts moeten opgelost worden in aceton. “Deze innovatie past volledig bij een circulaire, ecologisch bewuste bio-economie waar, met oog op de klimaatuitdagingen, veel aandacht naartoe gaat”, meent HOGENT.

Met hun Loaf Foam behaalden de studenten een derde plaats in de Europese studentencompetitie Biobased Student Innovation Challenge Europe 2021. De studenten willen nu een start-up oprichten om hun idee te commercialiseren. Ze krijgen daarbij de steun van het E-Lab van HOGENT.

packing peanuts

Bekijk hier het filmpje dat de studenten inzonden voor de Biobased Student Innovation Challenge Europe 2021:

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: UGent

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek