Hoe wordt het akkoord onthaald in de Wetstraat?

De oppositiepartijen blijken niet onder de indruk te zijn van het stikstofakkoord en stellen dat de knelpunten van het dossier vooruitgeschoven worden. "Het resultaat is teleurstellend. De regering schuift de grote discussiepunten, zoals de gelijke behandeling van landbouw en industrie, gewoon opnieuw voor zich uit", aldus PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese.

10 maart 2023  – Laatste update 13 maart 2023 14:07
martelarenpleinbrusselvlaamseregering-copyrightVlaanderen

Deze regering redt met dit akkoord misschien haar eigen hachje, maar biedt de boeren nog steeds geen zekerheid

Jos D'Haese - Fractievoorzitter PVDA

Voor PVDA biedt het akkoord geen perspectief voor de landbouw. De communistische partij vindt het onbegrijpelijk dat de ongelijke behandeling van landbouw en industrie zeker op korte termijn overeind blijft. "De regering schuift de grote discussiepunten gewoon opnieuw voor zich uit, zoals de gelijke behandeling van landbouw en industrie met een nieuw openbaar onderzoek”, zegt fractieleider Jos D’Haese. Het akkoord biedt volgens PVDA ook geen antwoorden aan de boeren die vorige week nog massaal in Brussel op straat kwamen. "De boeren zijn jarenlang gepusht naar schaalvergroting door Europese subsidies, worden uitgemolken door de banken en krijgen dumpingprijzen voor hun producten. Nu worden zij voor het blok geplaatst door dezelfde partijen die dat allemaal mogelijk gemaakt hebben”, aldus D’Haese. “Het akkoord biedt geen enkel antwoord op de vraag hoe boeren een eerlijke prijs gaan krijgen voor hun producten om duurzamer te kunnen werken."

Ook Groen vindt dat de regering zichzelf redt en de toekomst van de natuur en boeren erg onzeker blijft. "Er is een akkoord, en dat is meer dan wat iemand nog van deze regering verwachtte", klinkt het schamper bij fractieleider Björn Rzoska en parlementslid Mieke Schauvliege. "Met dit akkoord redt de regering zichzelf. Maar of ook de natuur en onze boeren hiermee gered zijn, dat is nog maar de vraag. Tijdens de persconferentie deelden de ministers veel bloemetjes uit aan elkaar, de opluchting over het eigen voortbestaan is blijkbaar groot. Over de concrete inhoud van het akkoord is op dit moment echter weinig bekend. Of niet alleen de regering, maar ook onze natuur en onze boeren vandaag opnieuw toekomstperspectief krijgen, is dus nog erg onduidelijk. We verwachten het akkoord snel te krijgen, zodat we het grondig kunnen analyseren."

Knelpunten worden vooruit geschoven

Vooruit ziet dan weer nauwelijks verschillen tussen het bereikte stikstofakkoord en het akkoord van een jaar geleden. "Dit is in grote lijnen gewoon hetzelfde akkoord dat een jaar geleden op tafel lag, met als grote verschil dat men er nu voor kiest om de effecten die het moeilijkst liggen voor cd&v over de verkiezingen te tillen”, stelt Vlaams parlementslid Bruno Tobback vast. "Definitieve oplossingen voor het stikstofprobleem zullen nu gewoon nog meer tijd vragen. Er is dus weinig tot niks veranderd tegenover een jaar geleden. Ondertussen heeft het gebakkelei voor de galerij alleen de kranten gevuld en bleef het beleid achter.”

De punten die het moeilijkst liggen voor cd&v worden over de verkiezingen getild

Bruno Tobback - Vlaams parlementslid Vooruit

Vlaams Belang trekt dezelfde conclusie als de andere oppositiepartijen: de moeilijke punten worden vooruit geschoven. “Het lijkt erop dat we na een jaar ruziemaken in de Vlaamse regering opnieuw bij het oorspronkelijke stikstofakkoord zijn aanbeland, mits enkele bijkomende onderzoeken”, aldus Vlaams Belang. "Met dit akkoord wordt alsnog vermeden dat Vlaanderen in chaos wordt achtergelaten", reageert fractievoorzitter Chris Janssens. "Het mantra dat op de persconferentie werd herhaald dat de landbouw nu gaat 'verduurzamen', komt er in de praktijk echter op neer dat deze Vlaamse regering een zelfs naar Europese normen draconisch stikstof beleid gaat voeren. Daarbij wordt in de eerste plaats de landbouw ongemeen hard aangepakt met verplichte reducties. 'Minder-minder-minder' is de boodschap voor de landbouw dus."

Voor de extreemrechtse oppositiepartij is van een gezond akkoord dat de landbouw niet alleen rechtszekerheid biedt, maar ook voldoende vrijheid om te ondernemen nog steeds geen sprake. "Nog steeds moeten landbouwbedrijven verplicht sluiten. Andere landbouwbedrijven moeten aan de hand van strenge criteria aantonen dat hun activiteit geen gevolgen heeft voor de natuur vooraleer ze nog vergunningen kunnen krijgen", besluit Janssens.

Landbouworganisaties blijven bezorgd
Uitgelicht
Boerenbond en Groene Kring schieten het stikstofakkoord van de Vlaamse regering niet af, maar blijven bezorgd over een aantal aspecten van de deal. "Dit kan vanaf 1 januari 20...
10 maart 2023 Lees meer

Bron: Belga / Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek