Hervormingsplan Fischler in laatste rechte lijn
nieuwsDat bleek dinsdag na afloop van het tweedaagse beraad van de landbouwministers in Brussel. Het was de laatste ontmoeting voor de cruciale zitting van 11 juni in Luxemburg, waar de Vijftien het eens zouden moeten worden over de hervormingen die eurocommissaris Franz Fischler een jaar geleden voorstelde. De Oostenrijker streeft onder meer een totale ontkoppeling van directe inkomenssteun en productiehoeveelheden na.
Dat is zeer gevoelige materie, die onder meer in Frankrijk, Spanje en Ierland op veel weerstand stuit. Deze landen hebben het meeste baat bij de subsidiepolitiek zoals die momenteel bestaat. Maandag nog betoogden ruim 20.000 Franse boeren tegen de plannen van Fischler. De grootste voorstanders van de hervorming zijn Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Denemarken. Die landen willen zuiniger omspringen met het 40 miljard euro tellende landbouwbudget.
Fischler en de Griekse EU-voorzitter Giorgios Drys organiseerden de voorbije dagen aparte onderonsjes om de grieven van de lidstaten in kaart te brengen. Voor België nam federaal minister Annemie Neyts deel aan de zogenaamde 'biechtstoelprocedure'. Ons land kant zich tegen een volledige ontkoppeling. "Dit systeem biedt ons geen greep op het aanbod", aldus de woordvoerder van Neyts, "en wij pleiten voor het behoud van een instrument voor het beheer van het aanbod".
De Franse minister Hervé Gaymard zou naar verluidt eveneens het idee van een 'gedeeltelijke ontkoppeling' verdedigd hebben. Net als zijn Spaanse collega Miguel Arias Canete verzette Gaymard zich ook tegen "de tirannie van de deadlines".
Fischler en Drys blijven immers herhalen dat de laatste knopen in het dossier op de zitting van 11 juni in Luxemburg doorgehakt moeten worden. Dat moet Europa een sterke positie opleveren met het oog op de WTO-onderhandelingen in het Mexicaanse Cancun in september. "We moeten de resterende tijd gebruiken om het pakket te stroomlijnen. De weg naar Luxemburg is bezaaid met hinderlagen, maar het is zeker en vast mogelijk. De Commissie staat open voor de dialoog en zal geen blijk geven van dogmatisme", zo verklaarde Fischler dinsdag.
Naast de omstreden ontkoppeling wil Fischler vanaf 2006 een deel van het geld voor inkomenssteun overhevelen naar programma's voor plattelandsontwikkeling. An sich heeft België weinig moeite met deze plannen, maar Neyts wil niet dat die herverdeling zou plaatsvinden ten nadele van de kleine ondernemingen, zoals die in België veelvuldig voorkomen.
Lees ook: geVILT: "Hervorming verhoogt maatschappelijk draagvlak" geVILT: "België bezorgd over hervormingsplannen"
Bron: Belga