Hernieuwd PFAS-actieplan goedgekeurd door Vlaamse regering

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een hernieuwd PFAS-actieplan. Het tweeledige plan focust enerzijds op een efficiënte opvolging en afhandeling van met PFAS-verontreinigde sites en anderzijds op het vermijden van nieuwe grote PFAS-verontreinigingen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

20 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 juli 2023 15:44
Lees meer over:
pfos3Msitezwijndrecht

Na het uitbreken van het PFAS-schandaal rond 3M in Zwijndrecht heeft Vlaanderen een nieuw PFAS-actieplan uitgewerkt. Rekening houdend met de adviezen van de parlementaire onderzoekscommissie PFAS, bestaat het plan uit 52 concrete acties om nieuwe verontreinigingen te vermijden en de situatie rond de 3M-site en ruimer in Vlaanderen op te lossen.

De acties richten zich onder meer op het saneren van verontreinigde locaties, het voorkomen en beperken van emissies en de aanpak van de verbetering van de volksgezondheid, kennisontwikkeling en -deling. In de lente van 2024 zal er een voortgangsrapport van het actieplan komen alsook nog een stand van zaken van de sanerings- en leefbaarheidswerken in Zwijndrecht.

Lijst zeer zorgwekkende stoffen

Minister Demir wil daarnaast graag een extra stap zetten en "lessen trekken uit de PFAS-saga". Ze heeft daarom een blauwdruk uitgewerkt met een visie op de aanpak van ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’ (ZZS). ZZS zijn stoffen die zeer kankerverwekkend zijn, schadelijk zijn voor de voortplanting van de mens of stoffen die niet afbreken en opstapelen in het menselijk lichaam. “Met de blauwdruk willen we alle ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’ aanpakken om crisissen zoals we die in Zwijndrecht zagen niet meer mee te maken”, zegt minister Demir. Het is nu aan Vlaanderen om op basis van Europese verdragen en regels te bepalen welke stoffen als zeer zorgwekkend beschouwd zullen worden. Tegen het voorjaar 2024 zal de lijstvorming afgerond zijn.

Gebrek aan kader voor PFAS-emissies in de lucht blijft voor onduidelijkheid zorgen
Uitgelicht
Het uitblijven van een Belgisch of Europees normeringskader voor de vervuiling van PFAS in de lucht blijft voor heel wat onduidelijkheid zorgen. De nieuwe studie van de Vlaams...
30 november 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek