Herk-de-Stad ziet regularisatie biogasproject zitten

Het schepencollege van Herk-de-Stad heeft een positief advies gegeven over de regularisatieaanvraag voor de bouw van een biogasinstallatie in deelgemeente Schulen. Varkensboer Toon Lavrijsen kreeg eerder al wel een vergunning, maar de bouwwerken werden in november stilgelegd nadat een aantal bouwovertredingen begaan werden. "De technieken zijn zodanig geëvolueerd dat er geen milieuhinder zal zijn", aldus schepen van Leefmilieu Gert Vandersmissen.
19 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Het schepencollege van Herk-de-Stad heeft een positief advies gegeven over de regularisatieaanvraag voor de bouw van een biogasinstallatie in deelgemeente Schulen. Varkensboer Toon Lavrijsen kreeg eerder al wel een vergunning, maar de bouwwerken werden in november stilgelegd nadat een aantal bouwovertredingen begaan werden.

De biogasinstallatie in kwestie heeft een verwerkingscapaciteit van 20.000 ton, terwijl in landbouwgebied installaties met een capaciteit tot 60.000 ton mogen opgetrokken worden. De Lavrijsens benadrukken dat hun installatie aan alle wettelijke normen beantwoordt. Begin vorig jaar gingen ze echter in de fout toen ze zich niet helemaal hielden aan de voorschriften in de vergunning.

Het agrarische adviesbureau DLV wees er echter op dat de afwijkingen te maken hadden met de toepassing van de best beschikbare technieken om de milieuhinder tot een minimum te beperken. Een aantal buurtbewoners heeft zich in het verleden gekant tegen de komst van de installatie uit vrees voor onder meer geluidshinder.

"Er is geen enkel probleem om de gemaakte overtredingen niet te regulariseren", vertelt schepen van Leefmilieu Gert Vandersmissen in Het Laatste Nieuws. "De technieken zijn zodanig geëvolueerd dat er geen milieuhinder zal zijn". De schepen verwijst naar een gelijkaardige installatie die gas en elektriciteit levert aan het vakantiepark Molenheide in Houthalen. 

"Als zo'n installatie overlast zou veroorzaken, zouden er geen vakantiegangers meer komen. Stedenbouw moet nu definitief beslissen of Toon Lavrijsen de bouw van zijn biogasproject mag hervatten", luidt het.

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek