header.home link

Hendrik Vandamme krijgt 4de mandaat als voorzitter van ABS

14 juli 2021

De leden van landbouworganisatie het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hebben Hendrik Vandamme unaniem herkozen als voorzitter. Hiermee gaat zijn vierde én laatste voorzitterstermijn in. “Het uitgesproken vertrouwen geeft mij in ieder geval de energie om ook de volgende jaren de ABS-kar te trekken”, aldus Vandamme.

Lees meer over:
hendrikvandamme-abs-voorzitter-2021-1250

Als gevolg van de coronacrisis werd de verkiezing van 2021 met drie maanden uitgesteld. Maar uitstel is geen afstel. Op 13 juli kwamen alle stemgerechtigde leden van ABS samen voor de nationale verkiezing. Eind juni vond de stemming voor de gewestelijke en provinciale besturen al plaats. De nieuwe verkozenen konden nu ook doorschuiven naar de algemene vergadering van ABS.

Voor Oostendenaar Hendrik Vandamme start nu de vierde voorzitterstermijn. Hij nam zijn eerste mandaat op in 2009 en werd herverkozen in 2013, 2017 en nu terug in 2021. Paul Cerpentier uit het Oost-Vlaamse Stekene blijft nationaal ondervoorzitter.

Verder werden Franky Vanroose (West-Vlaanderen), Erwin De Meulemeester (Oost-Vlaanderen) en Koen De Busschop (Limburg, Antwerpen en Brabant) aangeduid als leden van het bestuursorgaan. “Hiermee zijn alle subsectoren van de Vlaamse landbouw vertegenwoordigd in zowel ons bestuursorgaan als de algemene vergadering”, stelt directeur Eric Claeys.

bestuur-abs-algemeenboerensyndicaat-2021-1250

Claeys voegt eraan toe dat de vernieuwde ABS-ploeg voor een zware opdracht staat. “De problemen en uitdagingen in onze landbouw, denk aan het stikstofdossier, de mestproblematiek, de pachtwetgeving, de druk op onze veestapel, … blijven niet uit en de noodzaak voor een slagkrachtig syndicaat is nog steeds even groot als bij de oprichting van het ABS in 1962”, zegt hij.

Die uitdagingen gaat Vandamme alvast niet uit de weg. “Een ander bepalend dossier is het Europees landbouwbeleid, waar we richting een landbouwbeleid gaan met contractuele natuurverplichtingen. Het is aan ons om te tonen dat we er een antwoord op kunnen formuleren. De opgedreven gesprekken met de natuurbeweging mogen gerust ook in die context geplaatst worden, als mede betrokken actor op ons platteland”, schrijft hij in het ledenblad Drietand.

De beleidskeuzes die gemaakt worden zullen volgens Vandamme de komende jaren een enorme impact hebben op de Vlaamse land- en tuinbouw. “Ze zullen zelfs beeldbepalend zijn voor de volgende decennia”, aldus Vandamme. “De uitdagingen blijven onverminderd op ons afkomen, al dan niet ingegeven door de continu veranderende maatschappelijke omgeving waarin wij actief zijn en onze activiteiten verder willen ontplooien.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek