header.home link

Hendrik Vandamme: “Duidelijk maken dat de vraag vanop het terrein komt en niet vanuit de landbouworganisaties”

3 maart 2023

Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), was op post in Brussel om zijn leden een hart onder de riem te steken. Een kort interview.

Lees meer over:
tractorprotestmaart23stikstof-hendrik

Vandamme: “Onze mensen moeten opnieuw het gevoel krijgen dat ze boer zijn, dat ze gewaardeerd worden omdat ze voedsel produceren, dat ze zorgen voor het landschap. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat hij er belang bij heeft dat de boeren en tuinders in Vlaanderen kunnen blijven werken op een goeie manier. Maar daarvoor hebben we een rechtszeker kader nodig en daarvoor hebben we dan weer de politiek nodig. Daarom is het zo belangrijk dat de Vlaamse regering tot een overeenkomst kan komen om ervoor te zorgen dat mensen toekomst hebben en duidelijkheid krijgen over waar ze aan toe zijn. En vooral dat de jonge boeren weten waar ze in de toekomst naartoe kunnen werken.”

Zal deze actie op dit moment nog impact hebben?

Vandamme: “We willen een signaal geven. Maar ook duidelijk maken dat de vraag vanop het terrein komt en niet iets is wat de voorzitters van de landbouworganisaties alleen komen vertellen in Brussel aan de vergadertafel. We spreken echt namens de boeren en tuinders. En met de actie van vandaag kunnen wij hen de mogelijkheid geven om te tonen dat het hen menens is dat ze duidelijkheid willen over waar ze naartoe willen.”

“Als er in de Vlaamse regering verder gediscussieerd wordt zoals de voorbije weken gebeurd is, zonder uitkomst, zonder elkaar ook maar iets te gunnen, dan zijn we echt niet goed bezig. Ik hoop dat het gezond boerenverstand mee aan tafel komt zitten en dat men beseft dat het meer dan vijf na twaalf is om beslissingen te nemen, rechtszekerheid te geven en de mensen toekomst te geven.”

Alle updates van het boerenprotest vind je in onze liveblog:

Uitgelicht
Het stikstofdebacle, het uitblijven van een goedkeuring voor het Vlaamse GLB, het nieuwe mestactieplan… Meer dan 2.800 land- en tuinbouwers van over heel Vlaanderen trekken op...
3 maart 2023 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek