Heisa rond intimidatie Nederlandse vicepremier door onder andere landbouwers

De Nederlandse vicepremier en minister van Financiën Sigrid Kaag (D66) werd zondag door een groep van zo'n 50 demonstranten, waaronder boeren, opgewacht. Een deel van de groep droeg brandende fakkels waarmee ze, volgens sommigen, de vicepremier intimideerden. Nederlandse politici veroordelen de actie.

20 februari 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 februari 2023 21:40
Lees meer over:
kaag nederland

Kaag had zondag een campagnebezoek in een cultureel centrum. Op de weg ernaartoe stonden tractoren geparkeerd, waardoor ze de laatste 150 meter te voet moest afleggen. Bij het centrum wachtte een groep demonstranten haar op met fakkels in de hand. Kaag ging kort in gesprek met hen waarna ze vervolgens haar campagnebezoek startte. De actiegroep ‘Strijders Twente’ zou vooraf een flyer verspreid hebben waarin werd opgeroepen om Kaag een "warm welkom" te geven. De minister zou op de hoogte geweest zijn dat de actie er mogelijk aankwam.

Sinds de coronacrisis worden politici in Nederland vaker bedreigd. Net zoals België kampt de Nederlandse regering met problemen rond migratie, is er een stikstofcrisis en staan politici er zwaar onder druk. Minister Kaag werd vorig jaar al eens bedreigd door een man met een fakkel voor haar woning. De man werd afgelopen maandag in hoger beroep tot vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het bedreigen van de D66-leider. De fakkels die de demonstranten bijhadden zondag, zouden volgens berichten op sociale media een "eerbetoon" geweest zijn aan de veroordeelde man.

De actie veroorzaakte op Twitter een hele heisa. Zowel voor- en tegenstanders van de actie lieten hun stem horen. De Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) liet op Twitter weten dat hij de actie onacceptabel vond. “Politici moeten vrijuit hun werk kunnen doen. Demonstreren mag maar het intimideren van politici moet stoppen. Als je het niet eens bent met elkaar ga je normaal het gesprek aan”, staat te lezen.

Heel wat Nederlandse politici zoals Jesse Klaver (GroenLinks) en andere Nederlanders veroordeelden de actie.

Naast de veroordelingen, opperden velen ook dat de actie niet intimiderend was en de politieke partij dit zelf heeft "uitgelokt".

Bron: VRT NWS, NOS Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek