Hedwigepolder wordt onder water gezet

De Hedwigepolder in Zeeland wordt alsnog onder water gezet. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag beslist. De regering in Den Haag wilde eigenlijk buitendijks schorren en slikken aanleggen ter compensatie, maar stelt nu vast dat dit plan "bij nader inzien" niet haalbaar is. Zo zette de Europese Commissie er vraagtekens bij.
9 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Hedwigepolder in Zeeland wordt alsnog onder water gezet. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag beslist. De regering in Den Haag wilde eigenlijk buitendijks schorren en slikken aanleggen ter compensatie, maar stelt nu vast dat dit plan "bij nader inzien" niet haalbaar is. Zo zette de Europese Commissie er vraagtekens bij.

De Raad van State legde dit jaar de uitdieping van de Westerschelde stil, omdat de gevolgen voor de natuur niet duidelijk zouden zijn. De vertraging bij de uitdieping leidde tot Belgische irritatie. Vlaanderen wil dat de Westerschelde beter bevaarbaar wordt, zodat zeeschepen makkelijker de haven van Antwerpen kunnen bereiken.

De Nederlandse provincie Zeeland reageert teleurgesteld op het bericht dat de Hedwigepolder opgeofferd wordt. Een woordvoerder van de provincie heeft na overleg met gedeputeerde Piet Hamelink laten weten geen mogelijkheden te zien het besluit aan te vechten. "Het kabinet is niet over één nacht ijs gegaan", aldus de woordvoerder.

Vlaams minister-president Kris Peeters noemt de beslissing van de Nederlandse regering dan weer "een stap in de goede richting". Maar de Vlaamse regering zal pas gerust zijn "als de baggerwerken voor de verdieping van de Schelde op Nederlands grondgebied effectief gestart zijn", aldus Peeters, die vrijdag al contact gehad heeft met zijn Nederlandse collega Jan Peter Balkenende.

Wanneer de baggerwerken effectief kunnen starten, is nog niet duidelijk. De Raad van State moet zich nog ten gronde uitspreken over de klacht die enkele milieuvergunningen indienden tegen de baggervergunning. Die uitspraak wordt pas tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar verwacht.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek