nieuws

Hebben senioren nood aan aangepaste voeding?

nieuws
Naar aanleiding van het nieuws dat FrieslandCampina speciale (zuivel)producten op de markt wil brengen voor 60-plussers gaat De Standaard dieper in op seniorenvoeding. Het innovatieplatform Flanders’ FOOD spreekt van een “gat in de markt” voor de voedingsindustrie en “geen overbodige luxe” voor de ouderen. De Leuvense professor en geriater Etienne Joosten betwijfelt of dit de juiste oplossing is en plaatst tegenover de wondervoeding meer voor de hand liggende remedies zoals evenwichtig eten en een leuke sfeer tijdens de maaltijden in woonzorgcentra. Ondervoeding bij senioren is volgens Joosten ook een probleem van verwaarlozing, vergeten te eten of financiële moeilijkheden en dat los je niet op met extra vitamines.
7 april 2015  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:30

Naar aanleiding van het nieuws dat FrieslandCampina speciale (zuivel)producten op de markt wil brengen voor 60-plussers gaat De Standaard dieper in op seniorenvoeding. Het innovatieplatform Flanders’ FOOD spreekt van een “gat in de markt” voor de voedingsindustrie en “geen overbodige luxe” voor de ouderen. De Leuvense professor en geriater Etienne Joosten betwijfelt of dit de juiste oplossing is en plaatst tegenover de wondervoeding meer voor de hand liggende remedies zoals evenwichtig eten en een leuke sfeer tijdens de maaltijden in woonzorgcentra. Ondervoeding bij senioren is volgens Joosten ook een probleem van verwaarlozing, vergeten te eten of financiële moeilijkheden en dat los je niet op met extra vitamines.

De Standaard sprokkelde bij Flanders’ FOOD en geriater Etienne Joosten reacties op de plannen van zuivelfirma FrieslandCampina om verrijkte zuivelproducten op de markt te brengen die beter aan de voedingsbehoeften van ouderen voldoen. Slimme zet, vinden ze bij Flanders’ FOOD, het innovatieplatform van de voedingsindustrie. Daar hebben ze samen met KU Leuven en hogeschool Thomas More net een onderzoek naar seniorenvoeding afgerond. "Een gat in de markt", zegt wetenschappelijk adviseur Charlotte Boone. "Voor ouderen zijn er nog te weinig specifieke producten."

Heel wat ouderen kampen volgens Boone met ondervoeding. Dat kan je opvangen door evenwichtig te eten, maar de smaak gaat achteruit naarmate de leeftijd toeneemt. In soep of eiergerechten kan de voedingsindustrie gemakkelijk voedingsstoffen verwerken die senioren anders tekort dreigen te komen. “Op maatschappelijk vlak is het interessant om hierin te investeren, maar ook vanuit commercieel oogpunt”, besluit Boone.

De kritische kanttekening komt van geriater Etienne Joosten (UZ Leuven), die de oplossing simplistisch lijkt te vinden en het probleem complexer. “De vraag is of het werkt. Het is niet omdat je iemand extra eiwitten geeft, dat die meteen extra spierkracht kweekt. Het is niet omdat je een oudere meer melk laat drinken, dat die minder risico loopt op heupfracturen. Al jaren proberen bedrijven op dit vlak de kip met de gouden eieren te vinden, maar er is nog niet veel bewijs dat het iets uithaalt.”

Ondervoeding is volgens Joosten meer dan een tekort aan voedingsstoffen en gaat ook over verwaarlozing, over 'vergeten te eten', over financiële moeilijkheden. Remedies waar Joosten meer in gelooft zijn evenwichtig eten en sfeer en gezelligheid zodat senioren plezier beleven aan de maaltijden in woonzorgcentra.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek