header.home link

Haspengouwse peren geblokkeerd aan Wit-Russische grens

15 februari 2022

Honderden vrachtwagens met Europese goederen staan vast aan de grens met Wit-Rusland. Onder de goederen zijn er ook Haspengouwse peren, die moeten terugkeren naar ons land. Daarmee voelen de Belgische perentelers de gevolgen van de Wit-Russische importban aan den lijve.

Lees meer over:

Door de boycot die Rusland in 2014 instelde als tegenmaatregel voor de economische sancties van de EU verloren de Belgische fruittelers een belangrijke afzetmarkt, die wat de Conferenceperen betreft goed was voor 40 procent van de totale productie.

De nieuwe protectionistische maatregel van de Wit-Russische autoriteiten zorgt voor bijkomende exportproblemen voor de telers. Aan checkpoint Kozlovichi aan de grens met Wit-Rusland stonden maandag 650 vrachtwagen met Europese goederen vast. Vorige week waren het er meer dan 1.000, waaronder ook vrachtwagens met Conferenceperen uit Haspengouw, schrijft Het Belang van Limburg.

De Truiense exporteur Vergro stuurde tientallen vrachtwagens naar Wit-Rusland, waar ze niet meer binnen mochten. "Een deel is terug vertrokken, maar een deel gaat ook naar klanten in Polen", bevestigt CEO Dominiek Noppe aan persagentschap Belga. "We hebben momenteel nog weinig zicht op de aantallen, want het zijn onze klanten die het transport regelen."

Het Truiense bedrijf gaat de teruggekeerde peren aan een kwaliteitscontrole onderwerpen, met de hoop de Conferenceperen zo goed mogelijk te verkopen. "Moest de grens snel weer opengaan, kan de situatie snel opgelost geraken", aldus Noppe. "Als dat nog lang duurt, gaat dat voor telers slecht nieuws zijn, want er zitten nog veel niet-gesorteerde peren in stock."

Uitgelicht
De regering van Wit-Rusland heeft een ban ingesteld op de import van levensmiddelen vanuit Europa waaronder groente en fruit. De Belgische sector van de vershandel reageert ve...
13 december 2021 Lees meer

Bron: Belga / Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek