"Hagelschade kon perfect vermeden worden"

Kristof Moonen en zijn echtgenote Katleen Janssen, die in Donk nabij Herk-de-Stad een fruitteeltbedrijf runnen, zijn door de hagelstorm van eerder deze week bijna hun volledige peren- en appeloogst kwijtgespeeld. "Slechts twee hectare appelen bleef gevrijwaard", zucht de boer in Het Laatste Nieuws. "Het doet extra pijn als je weet dat de schade perfect kon voorkomen worden".
23 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Kristof Moonen en zijn echtgenote Katleen Janssen, die in Donk nabij Herk-de-Stad een fruitteeltbedrijf runnen, zijn door de hagelstorm van eerder deze week bijna hun volledige peren- en appeloogst kwijtgespeeld. "Slechts twee hectare appelen bleef gevrijwaard", zucht de boer in Het Laatste Nieuws. "Het doet extra pijn als je weet dat de schade perfect kon voorkomen worden".

Kristof en Katleen startten dertien jaar geleden met hun fruitplantage. Dit jaar is het derde jaar op rij dat het koppel geconfronteerd wordt met hagelschade, maar zo erg als nu was het nog nooit. "We hadden dit jaar nochtans een topoogst in het vooruitzicht", zegt Kristof. "We werken een heel jaar lang om een goede oogst te hebben en deze hagelstorm gooit ons terug naar af. Al het werk is voor niets geweest".

Of de schade kan gerecupereerd worden? "We hebben bij een Nederlandse maatschappij een verzekering tegen hagelschade afgesloten, maar die dekt enkel de schade, niet het verlies aan inkomsten. We halen normaal een opbrengst van 35 ton fruit per hectare. Nu is dat nul. We kunnen het fruit zelfs niet leveren aan de fabrieken die appelen en peren verwerken. Want hetgeen we betalen aan de plukkers valt lager uit dan de prijs die we voor industriefruit krijgen", legt de fruitteler uit.

Met pijn in het hart denkt hij terug aan het debat dat amper drie maanden geleden gevoerd werd in de Herkse gemeenteraad. Toen werd beslist dat hagelkanonnen op minstens 400 meter afstand van huizen moeten geïnstalleerd worden. Enkel indien het geluidsniveau voor omwonenden niet meer dan zeventig decibel bedraagt, is een afstand van 250 meter toegestaan.

"Voor mij is die regeling niet haalbaar. Ik ga toch niet het risico lopen om 40.000 euro te investeren in een hagelkanon als achteraf de vergunning wordt ingetrokken? Omdat in de buurgemeenten de kanonnen op minimaal 250 meter van de dichtstbijzijnde woningen staan, gaan we een brief schrijven naar de burgemeester en het schepencollege om de problematiek opnieuw aan te kaarten", klinkt Kristof strijdvaardig.

De fruitboer erkent dat het niet wetenschappelijk bewezen is dat hagelkanonnen werken. "Maar bij enkele collega's die wél een kanon hebben, is totaal geen schade vastgesteld. Die vaststelling maakt het allemaal extra wrang", besluit Kristof Moonen.

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek