header.home link

Grondwaterpeil bijna weer normaal, congres buigt zich over de toekomst

8 september 2021

Door de uitzonderlijk natte zomer van 2021 lijkt het grondwaterpeil zich stilaan weer te herstellen. Zo zijn op 91 procent van de meetplaatsen in Vlaanderen de niveaus normaal tot zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij. Toch neemt het aantal droge zomers toe, waardoor er ook nieuwe uitdagingen ontstaan. Dat is de focus van een internationaal grondwatercongres, dat maandag in Brussel is gestart.

Lees meer over:

Met een gemiddeld neerslagtotaal van 294 mm viel er in 2021 uitzonderlijk veel neerslag. In het oosten van Vlaanderen viel wel merkelijk meer water dan in het westen. In combinatie met minder verdamping, door onder andere minder zon en lagere temperaturen, leidde dit tot een toename van het grondwater.

Na enkele alarmerende droge jaren, waren op 1 september de grondwaterstanden bij 29 procent van de meetpunten hoog, en bij 37 procent zelfs zeer hoog voor de tijd van het jaar. Nog eens een kwart stond op een normaal peil.

Ondanks de abnormale hoeveelheid neerslag in 2021 zijn er dus ook positieve gevolgen

Zuhal Demir - Minister van Omgeving

In slechts 5 procent van de gevallen staat het grondwater laag, en in 4 procent zeer laag. In deze twee situaties liggen de meetplaatsen op een locatie waar het peil trager reageert op de weersomstandigheden. Vermoed wordt dat ook op deze plaatsen het grondwater nog zal stijgen.

"Ongetwijfeld zijn de meeste Vlamingen de neerslag van de voorbije maanden meer dan beu. Niet in het minst daar waar het wateroverlast met zich meebracht", zegt Demir. "Ondanks de abnormale hoeveelheid neerslag in 2021 zijn er dus ook positieve gevolgen. Maar we moeten blijven investeren in en de Blue Deal om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen langdurige droogte zoals die van de laatste jaren.”

In 2018 kenden grote delen van Europa een erg lange droge periode die duurde tot 2020. Dat veroorzaakte miljarden euro's schade in onder andere de landbouw, maar ook aan gebouwen, infrastructuur en natuur.

Grondwatercongres

Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden is samenwerking nodig. Daarom start maandag in Brussel ‘Inspiring Groundwater’, een internationaal congres van de International Association of Hydrogeologists (IAH), georganiseerd door het Belgisch Comité voor Hydrogeologen. 400 waterdeskundigen buigen zich er over de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt voor de waterhuishouding.

Centraal staat grondwater als belangrijke bron van drinkwater en essentieel element voor voedsel en energie. Een bijzondere sessie zal ook specifiek gaan over Vlaanderen en Nederland.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek