Grondvraag van extensieve landbouw lijkt onhoudbaar
nieuwsDe vraag naar voedsel verdubbelt tegen het jaar 2050. Professor David Tilman van de universiteit van Minnesota legt in het wetenschapsblad PNAS uit dat met moderne landbouwtechnieken de productie in landen met lage opbrengsten per hectare omhoog moet om te vermijden dat het landbouwareaal wereldwijd met één miljard hectare moet uitbreiden. Op die manier kan intensieve landbouw de druk op het milieu verkleinen.
Wanneer de landbouw in rijke landen op een steeds intensievere leest geschoeid wordt en in arme landen de productie enkel vergroot door meer landbouwgrond aan te snijden, dan zal het landbouwareaal tegen 2050 met één miljard hectare uitbreiden. Tilman legt uit dat de milieudruk in dat geval onhoudbaar wordt door een verhoogde uitstoot van broeikasgassen en een toename van het stikstofgebruik.
Als alternatief schuift hij "een gematigde intensivering van de landbouwproductie" naar voor, wat zoveel betekent als het verhogen van de landbouwproductie in regio's met een lage opbrengst per hectare. "Dit moet gebeuren door moderne landbouwtechnieken wereldwijd toe te passen", zegt Tilman. In dat geval is slechts 200 miljoen hectare extra landbouwgrond nodig om de wereldbevolking in 2050 te voeden.
De Amerikaanse ecoloog acht het noodzakelijk om intensieve, professionele landbouw in ontwikkelingslanden te stimuleren. “Onze analyses laten zien dat we de meeste ecosystemen op aarde kunnen redden door arme landen op deze wereld te helpen zichzelf te voeden”, zegt Tilman. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat boeren in het Zuiden beter opgeleid worden en gebruik gaan maken van kunstmest.
Meer info: PNAS-artikel 'Sustainable intensification of agriculture'
Bron: eigen verslaggeving/agd.media
Beeld: Trias