header.home link

Groene Kring wil ‘grondnoden’ in kaart brengen

Grond is een zeer belangrijk, maar schaars productiemiddel. “Zeker voor jonge landbouwers is het lastig om voldoende land te vinden, voor een goede prijs en met de zekerheid over meerdere jaren”, klinkt het bij Groene Kring, de beweging voor jonge land- en tuinbouwers in Vlaanderen. Om de mogelijkheden voor een verbeterde toegang tot grond en overdracht van stoppende naar startende landbouwers in kaart te brengen, lanceert Groene Kring een enquête.

29 maart 2021  – Laatste update 29 maart 2021 21:00
Lees meer over:

“Het gebrek aan toegang tot grond wordt gezien als één van de grootste barrières voor starters in de landbouw”, zegt Bram Van Hecke, voorzitter van Groene Kring. “In sommige gevallen blijft grond namelijk ‘vast’ zitten bij niet actieve landbouwers. Dat maakt het soms lastig om als niet-familielid langdurige toegang tot grond te verkrijgen. Binnen de familie kunnen dan weer problemen ontstaan omdat ouders het lastig vinden om de controle uit handen te geven. En tot slot zijn er heel wat stoppende landbouwers op zoek naar een opvolger die hun levenswerk kan verderzetten.”

We willen vaststellen wat de noden en mogelijkheden in de Vlaamse landbouw zijn

Groene Kring

Toch gelooft Groene Kring dat het mogelijk moet zijn om de toegang tot grond en landbouwbedrijven te vergroten. “Om te kijken welke mogelijkheden jullie zelf zien, vragen we aan landbouwers van alle leeftijden om onze enquête in te vullen”, klinkt het. “Ook mensen die van plan zijn om een landbouwbedrijf op te starten kunnen de vragenlijst invullen trouwens. Zo willen we vaststellen wat de noden en mogelijkheden in de Vlaamse landbouw zijn.”

Even tijd? Vul de vragenlijst hier in.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek