"Groene groei moet ons nieuwe mantra worden"

34 landen kondigden al voor zo'n 1.750 miljard euro aan herstelmaatregelen tegen de economische crisis aan. Dat geld moet gebruikt worden om de wereldeconomie de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen, niet om zieltogende sectoren en slechte gewoonten uit de vorige eeuw in stand te houden. Ban Ki-moon en Al Gore pleiten samen voor meer investeringen in onder meer groene energie en een verhoogde landbouwproductie in ontwikkelingslanden.
23 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

34 landen kondigden al voor zo'n 1.750 miljard euro aan herstelmaatregelen tegen de economische crisis aan. Dat geld moet gebruikt worden om de wereldeconomie de eenentwintigste eeuw binnen te loodsen, niet om zieltogende sectoren en slechte gewoonten uit de vorige eeuw in stand te houden. Ban Ki-moon en Al Gore luiden samen de alarmklok.

Miljarden dollars pompen in op koolstof gebaseerde infrastructuur en subsidies voor fossiele brandstoffen, dat zou vergelijkbaar zijn met opnieuw beleggen in subprime-hypotheken, waarschuwen Ban Ki-moon en Al Gore. Ze wijzen erop dat de afschaffing van de bestaande subsidies voor fossiele brandstoffen de uitstoot van broeikasgas met maar liefst zes procent zou verminderen en overal ter wereld zou bijdragen tot een stijging van het bruto binnenlands product.

"Leiders overal ter wereld en met name in de VS en China worden er zich stilaan van bewust dat groen geen optie maar een noodzaak is, als ze hun economieën weer vlot willen krijgen en banen willen scheppen", aldus Ban Ki-moon en Al Gore. Op dit ogenblik stelt de sector van de hernieuwbare energie wereldwijd 2,3 miljoen mensen tewerk, dat is meer dan het aantal rechtstreekse banen in de olie- en gassector.

De secretaris-generaal van de VN en de Nobelprijswinnaar dringen er bij alle regeringen op aan om groene stimuli in te voeren op het vlak van energiebesparing, hernieuwbare grondstoffen, openbaar vervoer, nieuwe intelligente elektriciteitsnetten en herbebossing. Ze vragen de landen om hun inspanningen op elkaar af te stemmen, zodat de resultaten snel volgen.

En er zijn ook beleidsstrategieën nodig om de armoede te bestrijden. Ban Ki-moon en Al Gore zijn nog niet vergeten dat voedselrellen vorig jaar meer dan dertig landen teisterden. "Er moet in ontwikkelingslanden geïnvesteerd worden in landbouw, dat wil zeggen in zaaigoed, gereedschap, duurzame landbouwpraktijken en kredieten voor kleine boeren zodat die meer voedsel kunnen produceren en op de lokale en regionale markten aanbieden".

Armoedebestrijding houdt volgens de twee opiniemakers ook in dat we moeten investeren in een beter grondgebruik, waterbescherming en droogteresistente gewassen. "Zo kunnen we boeren helpen om zich aan te passen aan het veranderende klimaat. Gebeurt dit niet, dan kan in heel wat ontwikkelingslanden chronische hongersnood het resultaat zijn".

Tot slot ijveren Ban Ki-moon en Al Gore voor een robuust klimaatakkoord, dat er in december van dit jaar zou moeten komen. "Dit jaar dus, en niet volgend jaar. Het tempo van de klimaatgesprekken moet drastisch verhoogd worden en het thema moet aandacht krijgen op het hoogste niveau, liefst nog vandaag", zo luidt het.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek