nieuws

Groen! wil meer kansen voor Vlaamse biolandbouw

nieuws
Biolandbouw in Vlaanderen moet een nieuwe impuls krijgen. Want ondanks de vele voordelen ervan, stagneert de groei. Dat stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!), die daarvoor donderdag op een persconferentie meteen vier actiepunten naar voren schoof. Aanleiding voor de oproep is de nakende start van de week van de biologische landbouw.
2 juni 2005  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Biolandbouw in Vlaanderen moet een nieuwe impuls krijgen. Want ondanks de vele voordelen ervan, stagneert de groei. Dat stelt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!), die daarvoor donderdag op een persconferentie meteen vier actiepunten naar voren schoof.

Aanleiding voor de oproep is de nakende start van de week van de biologische landbouw. Staes stelde een rapport samen met verschillende recente wetenschappelijke studies over de invloed van biolandbouw op de biodiversiteit en op de hoeveelheid nitraten en pesticiden in grond- en oppervlaktewater.

Het Europees parlementslid verwees onmiddellijk naar Toscane. Die streek in Italië trekt resoluut de kaart van de gezonde landbouw en verklaarde zichzelf ggo-vrij. "Een recent wetenschappelijk rapport maakt duidelijk dat dit de goede keuze was", luidt het. Het zou immers aantonen dat biolandbouw de aangewezen manier is om landbouwers op een economisch interessante manier milieusparend te laten boeren.

"Ondertussen krijgt het milieu in Vlaanderen rake klappen", luidt het voorts. Groen! verwijst daarbij naar het jongste Natuurrapport Vlaanderen dat de problemen rond biodiversiteit aan de kaak stelde. Vlaanderen heeft de afgelopen jaren veel gedaan om aan de toestand te verhelpen, maar toch blijft de nitraatvervuiling nog steeds boven de Europese norm en worden in het oppervlaktewater en in de waterbodem nog grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen gevonden.

De diverse globale studies die Staes verzamelde geven volgens hem "voldoende munitie om voluit in te zetten op biolandbouw". Ze zouden onder meer uitwijzen dat biobedrijven steevast de Europese nitraatnorm halen. Daarnaast voorkomt biolandbouw de meeste problemen met pesticiden, omdat het gebruik van chemische bestrijdingsnormen er verboden is. Ook naar biodiversiteit scoort biolandbouw beter dan conventionele landbouw, besluit Staes.

Om de gestagneerde groei van biolandbouw in Vlaanderen tegen te gaan, pleit Staes onder meer voor een verlaging van de btw op bioproducten. Dat moet het verschil in prijs tussen bioproducten en traditioneel geteelde producten terugdringen. Daarnaast vraagt hij dat de overheid de helft van de kosten voor de certificering van bioboeren op zich neemt. Nu draaien de boeren zelf op voor de kosten van de controle-instellingen.

Er moet ook meer geld komen voor onderzoek naar biologische landbouwpraktijken. Groen! wil voorts Vlaanderen ggo-vrij houden en wil dat Vlaanderen in navolging van meer dan 100 Europese regio's zichzelf uitroept tot ggo-vrije ruimte. De partij vreest immers dat door de invoer van ggo-landbouw, de gewassen van bioboeren besmet zullen raken, waardoor ze hun label verliezen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek