Groen licht voor Canadees-Australische graanreus

84 procent van de aandeelhouders van het Australische graanbedrijf ABB Grain hebben ingestemd met een overnamebod van de Canadese concurrent Viterra ter waarde van 1,4 miljard dollar. Om de deal te kunnen afronden, moest slechts 75 procent van de aandeelhouders zijn fiat geven.
10 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

84 procent van de aandeelhouders van het Australische graanbedrijf ABB Grain hebben ingestemd met een overnamebod van de Canadese concurrent Viterra ter waarde van 1,4 miljard dollar. Om de deal te kunnen afronden moest slechts 75 procent van de aandeelhouders zijn fiat geven, en dus lijkt de totstandkoming van een nieuwe multinational in de graanhandel een feit.

Viterra is aan een snelle expansie bezig. Twee jaar geleden betaalde de onderneming 1,6 miljard dollar voor de overname van Agricore United en in 2008 spendeerde de graanhandelaar bijna 100 miljoen dollar aan zeven kleinere acquisities. Met ABB Grain haalt Viterra opnieuw een grote vis binnen. Het Australische bedrijf is de op één na belangrijkste exporteur van gerst en de nummer vier op het vlak van tarwe. De omzet van ABB Grain kwam vorig jaar uit op 1,9 miljard dollar.

Viterra houdt zich niet alleen bezig met graanhandel. De firma produceert ook veevoeder, exploiteert maalderijen en beheert 253 distributiecentra in het westen van Canada  voor de verdeling van zaad, gewasbescherming en meststoffen. De overname van ABB Grain zorgt ervoor dat het bedrijf zich van een lokaal graanhandelsbedrijf transformeert in een wereldwijde speler. Volgens ceo Mayo Schmidt wordt Viterra door de overname van ABB Grain minder kwetsbaar voor misoogsten en kan het werkgebied uitgebreid worden, met een prioritaire focus op de Aziatische markt.

Op dit ogenblik levert Viterra in Azië enkel aan Japan en Signapore. Maar de vraag naar graan stijgt door de toenemende welvaart in landen als China en India, die steeds meer graan inkopen uit Australië. Dat land is na Rusland de grootste exporteur van gerst. Op jaarbasis verkoopt ABB Grain ongeveer een half miljoen ton gerst. Dat is negen procent van de wereldwijde vraag. Het gaat voornamelijk om brouwgerst die bestemd is voor de groeiende bierindustrie in Azië.

 

Bron: Bloomberg/Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek