header.home link

Groen hekelt "belemmering ambitieuze natuurbescherming" door Vlaamse regering

6 januari 2023

Oppositiepartij Groen is ontstemd over een nieuw voorontwerp van decreet van de Vlaamse regering. Het decreet bepaalt dat lokale besturen geen strenger vergunningenbeleid mogen voeren dan wat gewestelijk wordt vastgelegd. Lokale besturen die hun natuur beter willen beschermen door een extra vergunnings- of meldingsplicht in te voeren, zullen dat in de toekomst niet meer kunnen.

Lees meer over:

Ambitieuzer zijn dan de regering-Jambon wordt onmogelijk. "Dat is absurd", zegt Jeremie Vaneeckhout (Vlaams parlementslid en covoorzitter Groen). Volgens hem zet de Vlaamse regering een stap achteruit. "Niet alleen laat de natuurbescherming van de regering te wensen over, ze gaat nu ook verhinderen dat lokale besturen beter willen doen", zegt hij.

"De 'absurde regelgeving' geldt vandaag al voor bomen", legt Vaneeckhout uit. "Zo is een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen die niet op het openbaar domein staan pas vereist wanneer die bomen een stamomtrek van een meter hebben op een meter hoogte. Steden en gemeenten die bomen beter willen beschermen door bijvoorbeeld al vanaf een halve meter stamomtrek een vergunning te eisen of ook bij kappen op het openbaar domein een vergunningsaanvraag willen verplichten, 'kunnen dat niet doen'. Voor bomen buiten bosverband is de situatie nog ernstiger."

Hij klaagt aan dat de manier van werken van de Vlaamse regering nefast is voor de natuur, maar ook 'volledig indruist tegen de lokale autonomie'. Volgens Vaneeckhout vindt ook de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) dat een lokaal bestuur een strenger vergunningenbeleid moet kunnen voeren als het vindt dat er meer inspanningen nodig zijn om de natuur of het milieu te beschermen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek