Greenpeace voert actie aan EU-Parlement tegen GLB

De ingang van het Europees Parlement kleurde woensdagochtend groen toen activisten van Greenpeace groen gekleurd water over de grond verspreidden. De protestactie komt er naar aanleiding van de onderhandelingen over het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Greenpeace beschuldigt de politici van “greenwashing” binnen het beleid.

26 mei 2021  – Laatst bijgewerkt om 26 mei 2021 15:27
Lees meer over:
Greenpeace-actieGLB-CreditsJohannadeTessières-Greenpeace-1250

Op dit moment ronden de Europese Raad, Parlement en Commissie de onderhandelingen af van het GLB. Het nieuwe GLB zal bepalen welke richting de Europese landbouw zal uitgaan in de komende zeven jaar. Verwacht wordt dat deze week een akkoord bereikt wordt op Europees niveau. Daarna moeten de lidstaten ermee aan de slag om de vertaling te maken naar eigen land.

Greenpeace vreest voor de plannen en beschuldigt de Europese politici van “greenwashing”, een term die gebruikt wordt om aan te geven dat bedrijven of organisaties - en in dit geval de Europese politiek - zich duurzamer of groener voordoen dan ze daadwerkelijk zijn.

"EU-politici zullen dit proberen te verkopen als de groenste landbouwhervorming ooit, maar dit is niets anders dan greenwashing”, stelt Marco Contiero, directeur Europees landbouwbeleid van Greenpeace EU. “Dit GLB zal doorgaan met het financieren van veefabrieken en veevoederproductie die de natuur en het klimaat verwoesten, ons kwetsbaar maken voor nieuwe pandemieën en ertoe leiden dat boerderijen in Europa blijven verdwijnen. Wetenschappers luiden de noodklok en waarschuwen dat de overproductie van vlees en zuivelproducten leidt tot aantasting van het klimaat, vernietiging van bossen en uitbraken van ziekten - maar de EU-onderhandelaars negeren deze waarschuwingen en houden vol dat hun landbouwplannen milieuvriendelijk zijn."

De regionale GLB-plannen kunnen nog soelaas brengen door landbouwpraktijken aan te moedigen die de natuur en het klimaat beschermen

Matteo De Vos - Greenpeace België

Het zijn vooral de kleine boeren die hieronder zullen lijden, meent de milieuorganisatie. Volgens cijfers van Statbel zou het aantal landbouwbedrijven in de EU tussen 2005 en 2016 met een kwart gedaald zijn. Dit betekent dat in iets meer dan tien jaar vier miljoen landbouwbedrijven zijn verdwenen.

"Vlaanderen en Wallonië moeten nu het lot van onze landbouw weer in eigen handen nemen. De regio's hebben veel speelruimte om de EU-middelen uit dit GLB te verdelen. De regionale strategische plannen kunnen nog soelaas brengen door landbouwpraktijken aan te moedigen die de natuur en het klimaat beschermen", zegt Matteo De Vos, expert duurzame landbouw van Greenpeace België. De milieuorganisatie roept de leden van het Europees Parlement op om tijdens de plenaire vergadering van het Parlement tegen het GLB te stemmen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Johanna de Tressières / Greenpeace

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek