nieuws

Gras kan in eiwit voor krachtvoeder en voeding voorzien

nieuws
De Standaard vlooide uit hoever onderzoekers staan met het winnen van eiwitten uit gras. De krant sprak onder meer met Laurice Pouvreau van het Nederlandse voedingsonderzoekscentrum NIZO en met hoogleraar Johan Sanders (WUR) die meewerkte aan de bouw van een mobiele grasraffinaderij. Een veevoederbedrijf onderzoekt momenteel of het eindproduct van de raffinage, een eiwitbrok, gebruikt kan worden in veevoeder.
31 december 2013  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:24

De Standaard vlooide uit hoever onderzoekers staan met het winnen van eiwitten uit gras. De krant sprak onder meer met Laurice Pouvreau van het Nederlandse voedingsonderzoekscentrum NIZO en met hoogleraar Johan Sanders (WUR) die meewerkte aan de bouw van een mobiele grasraffinaderij. Een veevoederbedrijf onderzoekt momenteel of het eindproduct van de raffinage, een eiwitbrok, gebruikt kan worden in veevoeder.

Pouvreau onderzoekt op het onderzoeksinstituut NIZO in Ede hoe eiwitten uit groenafval geschikt zijn te maken voor de voedingsindustrie. Vorig jaar slaagde haar groep erin om het groene planteneiwit Rubisco uit grassap te zuiveren, en het kleurloos te maken met een absorberende stof. De groep wist dit eiwit ook wateroplosbaar te maken en te drogen, zodat de voedingsindustrie het gemakkelijk in ijs of toetjes kan verwerken.

In Nederland zijn nog anderen bezig met de ontwikkeling van producten op basis van gras. Zo test loonwerker Gjalt de Haan, wiens bedrijf gras maait in weides, natuurgebieden en bermen, samen met Wageningen Universiteit membranen waarmee uit grassap fosfaten en aminozuren zijn te filteren. "Als dit lukt", zegt hij, "kunnen de fosfaten worden verkocht als meststof en de aminozuren als voedingsingrediënt."

Een andere 'graspionier' is Johan Sanders. Samen met onder andere De Haan en met geld van de overheid bouwde hij in 2011 een kleine, mobiele grasraffinaderij. Rond de 500 ton gras is inmiddels door de raffinaderij gegaan, waarbij het sap wordt gescheiden van de vezels. Aan het verwarmde grassap wordt melkzuur toegevoegd, waardoor de eiwitten stremmen, zoals bij kaas. Na afscheiden en drogen blijft een voedzame eiwitbrok over. Momenteel wordt onderzocht of het geschikt is als veevoeder.

Een regio als De Achterhoek in Nederland, met 3.200 veebedrijven, zou voor twee derde zelfvoorzienend kunnen zijn voor krachtvoeder, heeft Sanders berekend. De eiwitten komen dan niet meer van geïmporteerde soja uit Brazilië maar van de lokale grasraffinaderij. Veevoederproeven hebben al aangetoond dat koeien en varkens goed groeien op het planteneiwit Rubisco.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek