Goedkope tarwe stuwt productie bio-ethanol in EU

De graansector kreunt onder de lage prijzen, maar de Europese producenten van bio-ethanol hoor je niet klagen. Dit jaar zou de vraag naar deze biobrandstof in de EU toenemen tot meer dan vier miljard liter. Bovendien ligt tarwe als grondstof in poleposition door de hoge wereldmarktprijzen voor suiker. Daardoor krimpt de invoer van bio-ethanol uit Brazilië.
5 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De graansector kreunt onder de lage prijzen, maar de Europese producenten van bio-ethanol hoor je niet klagen. Dit jaar zou de vraag naar deze biobrandstof in de EU toenemen tot meer dan vier miljard liter. Bovendien ligt tarwe als grondstof in poleposition door de hoge wereldmarktprijzen voor suiker. Daardoor krimpt de invoer van bio-ethanol uit Brazilië.

"Fabrieken die er dankzij een flexibel procédé in slagen om een grotere hoeveelheid tarwe te verwerken, hebben vandaag toegang tot een erg goedkope grondstof", erkent Rob Vierhout, secretaris-generaal van de European Bioethanol Fuel Association. Tarwefutures zijn de voorbije weken scherp gedaald door de grote graanoogst in onder meer Frankrijk en Duitsland. In eigen land noteert Synagra momenteel een prijs van 94 euro per ton voor baktarwe en 89 euro voor voedertarwe.

Met een aandeel van 39 procent was tarwe in 2007 de belangrijkste grondstof voor de productie van bio-ethanol in de EU. De granen zijn in totaal overigens goed voor een aandeel van bijna zeventig procent. Wellicht komt daar de eerstvolgende jaren niet veel verandering in. Zo is Ensus in het noordoosten van Engeland de grootste bioraffinaderij van Europa aan het neerpoten. Die zal op jaarbasis 1,1 miljoen ton tarwe omzetten in 400 à 450 miljoen liter bio-ethanol. Vivergo plant een gelijkaardige installatie in het oosten van Engeland.

De markt voor bio-ethanol wordt steeds groter omdat regeringen hun doelstellingen voor de bijmenging voortdurend verhogen om de Europese doelstelling van tien procent tegen 2020 te kunnen realiseren. Vorig jaar schommelde de vraag nog rond 3,5 miljard liter, maar dit jaar zou ze moeten uitkomen boven vier miljard liter.

Bovendien boert de import van bio-ethanol uit Brazilië achteruit vanwege de sterke vraag naar biobrandstof op de thuismarkt en de verwerking van steeds meer suikerriet tot suiker om te kunnen profiteren van de hoge prijzen op de wereldmarkt. In de eerste helft van het jaar bedroeg de invoer van Braziliaanse bio-ethanol in de EU 557.000 liter, terwijl dat in dezelfde periode van vorig jaar nog 726.000 liter was.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek