Ggo's niet langer rariteit in voedingsproducten

Test-Aankoop analyseerde het voorbije jaar 113 voedingsmiddelen met maïs en/of soja op de aanwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen. Van die 113 bevatten 22 sporen van ggo's. Het valt daarbij op dat de etikettering van sommige producten vermeldt dat ze ggo-vrij zijn, terwijl dat niet zo is. Bij een gelijkaardige test zes jaar geleden bleek geen enkel product ggo's te bevatten.
28 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Test-Aankoop analyseerde het voorbije jaar 113 voedingsmiddelen met maïs en/of soja op de aanwezigheid van genetisch gemodificeerde organismen. Van die 113 bevatten 22 sporen van ggo's. Het valt daarbij op dat de etikettering van sommige producten vermeldt dat ze ggo-vrij zijn, terwijl dat niet zo is.

Bij een gelijkaardige test zes jaar geleden bleek geen enkel product ggo's te bevatten. Nu zijn de resultaten anders, stelt Test-Aankoop vast. Twaalf producten bevatten sporen (minder dan 0,9 pct) van ggo's die in de Europese Unie zijn toegelaten. "Wettelijk is hier geen probleem omdat dergelijke 'toevallige contaminaties' met ggo's door de EU worden gedoogd. Onder die 0,9 pct moet de aanwezigheid van ggo's zelfs niet op het etiket vermeld staan", legt Ivo Mechels, woordvoerder van Test-Aankoop, uit.

Met tien onderzochte producten is meer aan de hand. Zeven producten bevatten sporen (minder dan 0,1 pct) van ggo's die in de EU niet zijn toegelaten. "De minieme hoeveelheden zorgen hier niet voor problemen, maar de aard van de ggo's wel. Deze producten zijn immers niet conform de Europese wetgeving", aldus Mechels.

Voorts valt op dat twee bioproducten sporen (minder dan 0,9 pct) bevatten van toegelaten ggo's. "Hierdoor overtraden deze producten de Europese wetgeving", aldus Mechels. En één product bevat meer dan 0,9 pct ggo's en vermeldt dat niet op het etiket. "Ook die situatie is uiteraard onwettig", stelt Mechels.

De Europese wetgeving op producten uit de biologische teelt veranderde op 1 januari. Inzake etikettering van de aanwezigheid van ggo's gelden voortaan dezelfde regels als voor producten uit de klassieke teelt. "Dat betekent dat de 'niet te voorziene of technisch onvermijdelijke' aanwezigheid van ggo's in biovoeding niet op het etiket moet staan zolang het gehalte onder de 0,9 pct blijft", legt Mechels uit.

Test-Aankoop heeft een probleem met de Europese wetgeving die zich richt op de grootste gemene deler. "Inzake voeding moet de strengste norm het halen van de meest geaccepteerde. En in het kader van ggo's moet het principe van de keuzevrijheid blijven bestaan: de keuzevrijheid van de consument en de keuzevrijheid van de landbouwer die voor een bepaald type van teelt wil kiezen", besluit de consumentenorganisatie.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek