nieuws

Gezocht: beenhouwers

nieuws
België, en vooral Vlaanderen, kampt met een ernstig tekort aan beenhouwers. "Steeds minder jongeren kiezen voor de stiel", zuchten supermarktketens Colruyt en Delhaize.
21 januari 2014  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:24

België, en vooral Vlaanderen, kampt met een ernstig tekort aan beenhouwers. Steeds minder jongeren kiezen voor de stiel. Zo zoekt de supermarktketen Colruyt elk jaar 200 beenhouwers, terwijl er jaarlijks maar 150 nieuwe beenhouwers afstuderen. "Jongeren vrezen dat het een bloederige, zware job is, maar dat klopt niet", zegt Bert Van Pelt van hotelschool Kogeka in Geel.

Sinds enige tijd gaat Colruyt zeer actief op zoek naar nieuwe beenhouwers. Via een nieuwe flyeractie maak je kans op een uitgebreide barbecue met vrienden als je de supermarktketen aan een nieuwe slager kan helpen. De actie is symptomatisch voor het structureel tekort aan beenhouwers: "We kampen al jaren met een tekort", zegt Ilse Bellemans, afdelingshoofd rekrutering, selectie en oriëntering bij Colruyt. "We hebben er jaarlijks zo'n 200 nodig voor in onze nieuwe winkels, ons vleesverwerkend bedrijf Vlevico en om het verloop op te vangen."

Colruyt organiseert intern opleidingen voor werknemers en werkt samen met grote slagersscholen voor stages, maar dat is niet genoeg. "We hebben nog altijd 75 vacatures openstaan." De flyer is lang niet de enige actie. "Vorig jaar hebben we het tweejaarlijkse evenement Meatland opgezet, om student-beenhouwers warm te maken voor een job bij Colruyt." Ook Delhaize kampt met een tekort. "Daarom zijn we vorig jaar gestart met onze eigen opleiding, in samenwerking met Syntra", zegt woordvoerder Roel Dekelver van Delhaize.

Voor beide supermarktketens is uitbesteden geen optie. "Dagvers is onze slagzin, wel, dan moet het natuurlijk ook wel echt dagvers zijn", aldus Dekelver. Waar ligt het probleem? Volgens Rik Renmans van de gelijknamige beenhouwersgroep werd beenhouwer een knelpuntberoep toen de leerplicht werd opgetrokken naar 18 jaar: "Humaniora is het ideaal geworden. We hebben regelmatig een jobstudent die het werk fijn vindt en wil blijven, maar vaak zien de ouders dat niet zitten." Vooral in de regio’s Brabant en Antwerpen lijkt het moeilijk om jonge enthousiastelingen te vinden.

Ook Marc Van Tilborgh, general manager van de Belgische Keurslagers, klaagt over een verkeerde perceptie. "Weet je nog dat ouders hun kinderen waarschuwden dat als ze niet studeerden, ze in de slagerij zouden moeten werken? Dat is blijven hangen, ook al sta je heus niet tot je enkels in het bloed. Het is bovendien een creatief beroep, met niet meer vroege uren dan een ander. En bovendien verdien je er een pak meer mee dan de bedienden die elke dag de trein naar Brussel nemen", aldus Van Tilborgh.

Bron: De Tijd

Beeld: Colruyt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek