"Gevoelsindex stijgt helft sneller"
nieuwsVan Quickenborne: "Vlees heeft zijn prijs min of meer behouden, zowel steak als gehakt. Aardappelen werden veel goedkoper dankzij een prima oogst, maar dat was een prijscorrectie na de stijging in 2006, toen de oogst slecht uitviel. Voor gsm's is de reden van de daling niet ver te zoeken: de felle concurrentiestrijd met gratis sms'en en extra beltijd".
Bij de prijsstijgingen springt brood eruit. "Een gevolg van prijsafspraken tussen de bakkers, waaraan we een eind gemaakt hebben". Waarom worden frieten duurder, als de aardappelen goedkoper worden? "Daar hebben we nog geen sluitende reden voor. Wellicht komt het door de stijging van de algemene kosten, zoals stroom en verwarming". Voor andere producten spelen vooral externe factoren: dure stookolie en de benzines, maar ook de yoghurt. Van Quickenborne: "Melk is duurder, omdat China massaal melkpoeder koopt en dat dus schaarser wordt".(KS)
Bron: Het Laatste Nieuws