header.home link

Genomineerden bioVLAM award zijn bekend

26 mei 2021

Dit najaar wordt voor het eerst een bioVLAM award uitgereikt, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM. “Met de award willen we gepassioneerde bio-ondernemers met oog voor innovatie en duurzaamheid in de kijker zetten”, klinkt het. De organisatoren stellen nu vijf genomineerden voor. In september wordt één laureaat geselecteerd en bekendgemaakt.

Lees meer over:
BioVlam

In februari lanceerden de biosector en VLAM een oproep naar al wie biogecertificeerd is in Vlaanderen om zich in te schrijven voor de bioVLAM. “We mochten 15 inschrijvingen ontvangen van uiteenlopende bedrijven, stuk voor stuk echte ambassadeurs”, klinkt het. “De dossiers waren van zeer hoog niveau en dragen allemaal bij tot de groeiende biosector. Innovatief en duurzaam ondernemen en de passie voor bio werden in elk dossier ruimschoots onderstreept. De jury had geen makkelijke taak om hieruit vijf genomineerden te selecteren.”

 1. Abinda – Optimalisatie reststromen door integratie in het productieproces

  “Abinda is een West-Vlaams familiebedrijf dat sinds 1988 staat voor heerlijke biologische en vegetarische voeding”, zegt CEO Astrid Dossche. “Innovatie, duurzaamheid en creativiteit zijn daarbij onze kernwaarden. Eén van onze projecten is het valoriseren van reststromen. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld okara – dat zijn sojavezels - een bijproduct van de tofuproductie in een zusterbedrijf. Okara bevat nog heel wat eiwitten en natuurlijk vezels, en is daarom uitermate geschikt om toegevoegd te worden aan vleesvervangers. Een mooie stap naar een circulaire economie.”

 2. Bel’Orta - EARTH, een nieuw concept waaronder de coöperatie producten in omschakeling naar bio zal groeperen en vermarkten.

  “Met ons EARTH-concept voor groenten en fruit in omschakeling naar biologische teelt mikken we op drie fronten”, legt Glenn Sebreghts, divisiehoofd Marketing & Externe Communicatie, uit. “We willen onze directe klanten bijstaan in de verkoop, eindconsumenten op een laagdrempelige manier informeren én onze producenten die de stap richting bio zetten optimaal ondersteunen. Daarvoor is een breed draagvlak essentieel. We zijn dan ook heel blij met deze erkenning maar vinden het vooral een sterk signaal dat een product in omschakeling hiermee de nodige aandacht én een belangrijke en noodzakelijke duw in de rug krijgt.”

 3. Bioboer Mark uit Bekkevoort - Mechanisatie/ innovatie in de teelt van zoete aardappel (bataat), o.a. zelf ontwikkelde plantmachine, bestaande koelcel omgebouwd volgens eigen procédé voor curingproces.

  “Het doet ons enorm veel deugd dat onze inspanningen om duurzaam en innovatief te werken gewaardeerd worden”, zegt zaakvoerder Mark Van Hove. “We werken met eigen middelen en zetten ons met veel passie in voor deze sector. Deze nominatie is voor ons een teken van appreciatie en geeft energie om ons te blijven inzetten. Ons jaar is alvast goed.”

 4. La Vie est Belle uit Oostkamp – Lancering convenience product met een hoog gebruiksgemak en veel bereidingsmogelijkheden waarbij ze de waarde van de hele keten hebben laten meespelen in het eindproduct.

  “Deze nominatie is een zeer mooie erkenning”, reageert zaakvoerder Matthias Blanckaert. “Niet alleen omdat dit het bio-ketenverhaal van onze inzending onderschrijft, maar vooral ook door het geloof dat dit legt in de lekkere en eerlijke voeding die wij produceren.”

 5. Vitale rassen vzw – Samenwerking met verschillende boeren-vermeerderaars, de manier van zaden telen en vermeerderen en de eigenschappen van de ‘telersselecties’ die ze op die manier voor collega-bioboeren beschikbaar kunnen maken.

  ”Wij zijn met z'n allen heel erg vereerd dat we bij de vijf genomineerden zijn”, klinkt het bij de mensen van Vitale rassen vzw. “Dat is een mooie beloning voor onze inspanningen, maar ook goed nieuws voor het verhaal van onze zaden, dat hierdoor weer wat aandacht krijgt.”

Zowel voor onze landbouwers, maar ook voor andere schakels in de keten liggen er kansen in bio

Hilde Crevits - Vlaams minister van Landbouw

Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits juicht dit initiatief toe. “Deze eerste bioVLAM award zet niet alleen een aantal innovatieve bio-projecten in de bloemetjes, dit initiatief toont ook de opportuniteiten en de groeimarge die bio in Vlaanderen te bieden heeft”, zegt ze. “Zowel voor onze landbouwers, maar ook voor andere schakels in de keten liggen er kansen in bio.”

De jury gaat binnenkort langs bij de vijf genomineerden. In september wordt één laureaat geselecteerd en bekendgemaakt.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: VLAM

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek