Genetische modificatie richt zich op gezonde voeding
nieuwsHet Amerikaans ministerie van Landbouw heeft een nieuwe genetisch gemodificeerde sojaboon toegelaten die een hoog gehalte aan oleïnezuur bevat. De sojaboon levert daardoor olie op met een hoog gehalte aan onverzadigde vetten. De sojaboon die op de markt komt, is de eerste van een reeks ggo’s die zich richt op gezonde voeding door een gewijzigd gehalte aan nutriënten.
Het Amerikaans voedselagentschap FDA gaf eerder al positief advies en ook het ministerie van Landbouw geeft nu zijn fiat voor de teelt en verwerking van de genetisch gemodificeerde sojaboon. De sojaboon is ontwikkeld door Pioneer Hi-Bred, een dochter van het Amerikaans toeleveringsbedrijf DuPont.
De sojaboon bevat meer oleïnezuur, een enkelzijdig onverzadigd vetzuur en slechts 20 procent verzadigde vetzuren. De verandering van de genetische samenstelling is niet bereikt door vreemde genen van andere organismen te gebruiken, maar door genen te blokkeren die in de sojaboon aanwezig zijn.
Door de modificatie levert de sojaboon olie op die tijdens verhitting geen transvetten vormt. De voedingsindustrie is geïnteresseerd in de sojaolie omdat transvetten op het etiket vermeld moeten worden. Pioneer wil de sojaboon in 2012 in de Verenigde Staten op de markt brengen. Tot die tijd wordt gewerkt aan de toelating van de sojaboon in exportlanden.
In de VS en Canada zal de ggo-sojaboon worden uitgetest door landbouwers die telen onder contract. Concurrent Monsanto zou eveneens werken aan het genetisch modificeren van sojabonen om tot een veranderde vetzuursamenstelling te komen.
Bron: AgriHolland