header.home link

Vlaamse koeien overschrijden kaap van 30 ton melk

12 oktober 2022

Melkkoeien in Vlaanderen produceren nu gemiddeld meer dan 30.000 kilogram melk tijdens hun hele leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse statistieken van de Nederlands-Vlaamse rundveeteeltcoöperatie CRV. “De productie van Vlaamse melkkoeien lag nooit eerder zo hoog”, klinkt het.

Lees meer over:
koe-melkkoe-melkvee-weide-tong-1280

De Vlaamse melkkoeien die tijdens het afgelopen boekjaar van CRV - dat liep vanaf september 2021 tot en met augustus 2022 - werden afgevoerd, hadden tijdens hun leven gemiddeld 30.166 kilogram melk gegeven. In vergelijking met het voorgaande jaar gaat het om een stijging met 769 kilogram. De melk bevatte ook meer vet en eiwit.

"De stijgende levensproductie is ook zichtbaar in het toenemend aantal koeien met een levensproductie van meer dan 100.000 kilogram melk", merkt CRV op. "Afgelopen jaar passeerden 140 Vlaamse koeien deze grens, in het vorige boekjaar waren dat er 119."

Als redenen voor de toegenomen productie per koe, wijst CRV onder andere op de langere levensduur van de dieren (gemiddeld zes dagen langer), de kortere opfokperiode tussen de geboorte en het eerste kalf (tien dagen minder), en een kortere tussenkalftijd (twee minder tot gemiddeld 403 dagen). Daarnaast produceren de koeien ook gewoon meer: vorig jaar leverden de afgevoerde koeien gemiddeld 30,5 kilogram per melkdag op, tegenover 30,0 kilogram het jaar daarvoor. Vlaamse melkveehouderijen hielden in het afgelopen jaar gemiddeld 105 melkkoeien.

Top 3

De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de aanwezige koeien wordt dit jaar aangevoerd door Peter Claessens uit Wiekevorst, een deelgemeente van Heist-op-den-Berg (Antwerpen). Zijn 73 koeien produceerden gemiddeld 38.119 kilogram. Op nummer twee in deze lijst staat Johan Cardon uit het Oost-Vlaamse Kwaremont, wiens vijftien koeien gemiddeld 35.973 kilogram melk produceerden. Joris Becelaere uit Veurne (West-Vlaanderen), de nummer drie, molk 59 koeien met een gemiddelde levensproductie van 36.015 kilogram melk.

“De melkveehouders mogen trots zijn op de duurzaamheidsprestaties van hun koeien”, vertelt Paul Vriesekoop, manager coöperatieve zaken bij CRV. “Veehouders die op duurzaamheid topprestaties leveren, verdienen een podium. Zijn kunnen een bron van inspiratie zijn voor collega’s’.”

Uitgelicht
Het voorbije anderhalf jaar klom de melkprijs elke maand naar een nieuwe hoogt. Daar komt nu voor het eerst een einde aan. Zuivelverwerker Milcobel biedt zijn leden in septemb...
22 september 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / CRV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek