GAIA scoort steden en gemeenten op diervriendelijkheid
nieuwsLeuven is de meest diervriendelijke gemeente van Vlaanderen. Dat blijkt uit een enquête opgesteld door dierenorganisatie GAIA, in aanloop van de lokale verkiezingen. Alle steden en gemeenten kregen een vragenlijst rond tien onderwerpen voorgeschoteld, en werden aan de hand daarvan een score toebedeeld.
Een opvallende trend: steeds vaker is Dierenwelzijn een officiële bevoegdheid binnen een schepencollege. Tijdens de vorige regeerperiode had Vlaanderen 95 schepenen voor Dierenwelzijn. In de huidige legislatuur zijn dat er 250, verdeeld over 300 steden en gemeenten. Dat zijn er dus 150 procent meer dan voordien. In de Brusselse regio hebben 18 van de 19 gemeenten een schepen van Dierenwelzijn. GAIA noemt deze trend positief, al nuanceert de organisatie dat de aanstelling van een schepen niet altijd een garantie voor een efficiënt en goed beleid voor dieren. De functie houdt immers meer in dan poseren met schattige katjes voor een foto in het regionieuws. Volgens GAIA-directeur Ann De Greef moet de aanstelling tot schepen van Dierenwelzijn gepaard gaan met concrete, ambitieuze en coherente acties. “Dat is niet altijd het geval. Als men de bevoegdheid aanvaardt, moet men ook concreet werk maken van een goed beleid.”
Scores
De vragenlijst bevroeg lokale besturen ook naar de aanstelling van een deskundige dierenwelzijn binnen elke politiezone, de uitvoering van een diervriendelijk en efficiënt lokaal plan rond de zwerfkatten, een diervriendelijke manier om de populatie stadsduiven onder controle te houden, een verbod op de verkoop van levende dieren op markten en het verbod op het gebruik van voetzoekers en vuurwerk. Deze antwoorden werden verwerkt en gewogen op basis van thema en feitelijke gegevens, zoals het gemiddelde budget per inwoner. Op basis hiervan becijferde GAIA een totale score.
De Vlaamse top 10-lijst van meest diervriendelijke gemeenten luidt als volgt:
De resultaten van sommige steden en gemeenten lagen erg dicht bij elkaar. De cijfers na de komma van de percentages werden afgerond, wat de ranking verklaart bij gemeenten met identieke percentages.
Winnaars en verliezers
Stad Antwerpen scoorde opvallend minder goed met een score van slechts 60 procent. Hasselt deed het niet veel beter met 62 procent en Gent scoort 66 procent. De West-Vlaamse provinciehoofdstad Brugge moet het stellen met 70 procent.
De drie best scorende gemeenten van Brussel zijn Elsene (97%), Anderlecht (96%) en Oudergem (94%). De top 3 in Wallonië zijn de Henegouwse gemeenten Braine-le-Comte (93%) en Farviennes (91%), en de gemeente Fléron in Luik (90%).
De bevraging toont ook aan dat er op veel plaatsen nog ruimte voor verbetering is, stelt GAIA. Zo scoren onder andere Hooglede, Tielt, Borsbeek, Oostkamp en Dendermonde onder de 50%.
Deskundigen dierenwelzijn
Over het algemeen beschouwt de organisatie vele trends als positief. Maar liefst 84 procent van de steden en gemeenten gaven aan dat ze intussen over een deskundige dierenwelzijn beschikken in de lokale politiezone. 78 procent verbiedt burgers om zelf vuurwerk af te steken. 98 procent heeft actief werk gemaakt van sensibilisering rond dierenwelzijn, 79 procent voorziet beschutting voor de zwerfkatten en meer en meer steden en gemeenten zorgen voor een volwaardig plantaardig alternatief in kantines of op recepties. “Er is dus zeker een zeer goede evolutie maar er blijft in de praktijk wel veel ruimte voor verbetering”, schrijft de organisatie. “Zo is het erg belangrijk om alle zwerfkatten consequent te steriliseren en castreren, burgers te wijzen op de wettelijke verplichtingen inzake steriliseren en castreren van huiskatten en voldoende werkkracht en middelen om het beleid op papier ook in de praktijk goed te kunnen uitvoeren.”
GAIA merkt op dat niet alle Vlaamse steden en gemeenten de bevraging hebben ingevuld. Directeur Ann De Greef hoopt dat de resultaten een tool kunnen zijn voor kiezers die dierenwelzijn hoog in het vaandel dragen. “We vragen burgers om hun eigen conclusies te trekken, vooral in de aanloop naar de verkiezingen”, aldus De Greef.
Memorandum
Op de website www.gemeentevoordieren.be kunnen burgers de naam van hun gemeente of stad ingeven en kijken of ze de enquête beantwoord hebben en wat hun antwoorden waren. De website biedt een ranglijst van steden, informatie over de genomen acties, contactgegevens van lokale politici verantwoordelijk voor dierenwelzijn, en het GAIA-memorandum met de tien belangrijkste prioriteiten voor lokale besturen in de volgende zittingsperiode. Men vindt op de site ook de contactgegevens van de bevoegde schepen of burgemeester terug.
De organisatie lanceert de enquête naast haar verkiezingsmemorandum voor steden en gemeenten. Zo pleit GAIA onder meer voor een verbod op de verkoop van dieren op markten, zoals nu dit nu al geldt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en meer plantaardige voeding in de kantines van sportclubs en gemeentescholen.
Bron: Eigen berichtgeving