G8 wil fondsen vrijmaken voor voedselzekerheid
nieuwsVan woensdag tot vrijdag buigen de leiders van de G8 zich in het Italiaanse L'Aquila over thema's zoals voedselzekerheid, ontwikkelingshulp, internationale handel en de klimaatverandering. Uit een ontwerptekst blijkt volgens de Financial Times dat de rijkste landen de komende drie jaar 12 miljard dollar willen vrijmaken voor de landbouw in ontwikkelingslanden.
Deze belofte is andermaal een signaal dat de aandacht van de internationale gemeenschap verschuift van voedselhulp naar langetermijninvesteringen in de landbouw. De voorbije jaren daalden de investeringen in ontwikkelingshulp en nationale overheden schroefden de budgetten voor landbouwsteun terug. Met de voedselcrisis van twee jaar geleden in het achterhoofd willen de G8 deze trend ombuigen.
De combinatie van jarenlange onderinvesteringen in de landbouw, prijsschommelingen en de internationale crisis hebben de honger doen toenemen, luidt het in de ontwerptekst. De Verenigde Staten en Japen zouden bereid zijn om elk een bedrag tussen drie en vier miljard euro vrij te maken om de voedselzekerheid in arme landen te bevorderen. Ook de EU en Canada willen een forse inspanning leveren.
Een ander gespreksonderwerp op de bijeenkomst is de Doha-ronde. Donderdag zouden de G8 samen met de regeringsleiders van Brazilië, India, China, Mexico en Zuid-Afrika het onderling eens moeten worden om de acht jaar oude handelsronde in 2010 af te ronden. Een jaar geleden raakte die in het slop omdat de VS en India geen overeenstemming bereikten over de bescherming van arme boeren tegen goedkope invoer.
De EU wil het treffen ook aanwenden om een consensus los te weken over een aantal krijtlijnen van het klimaatbeleid. Ze hoopt dat de G8 eensgezind zal beamen dat de opwarming van de aarde begrensd moet worden tot twee graden Celsius, dat de mondiale CO2-uitstoot met 50 procent verminderd moet worden tegen 2050, de uitstoot in de industriële wereld in diezelfde periode met 80 procent ingeperkt moet worden en dat er intussen reeds "robuuste reducties" moeten plaatsvinden.
Rusland, Japan en Canada maken voorbehoud bij deze doelstellingen op lange termijn. De Europeanen, die hun eigen uitstoot met 20 procent willen indijken tegen 2020, voelen zich echter gesterkt door de koerswijziging die president Barack Obama in de Verenigde Staten wil doorvoeren. "Wij willen leiderschap blijven tonen, maar we willen ons niet isoleren", luidt het bij de Europese Commissie.
Meer informatie: G8-top
Bron: Reuters/Financial Times/Belga