Fyto-industrie wijst op gevaar van namaakpesticiden

nieuws
De Europese vereniging van producenten van gewasbeschermingsmiddelen ECPA waarschuwt voor nagemaakte pesticiden, meldt De Morgen. De namaakpesticiden komen vooral uit China en kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het om inferieure producten gaat. Door de strenge controles en staalnames zou ons land geen geliefde afzetmarkt voor oplichters zijn.
26 augustus 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:16
Lees meer over:

De gewasbeschermingsmiddelenindustrie in Europa, verenigd in ECPA, waarschuwt voor nagemaakte pesticiden, meldt De Morgen. De namaak komt vooral uit China en kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het om inferieure producten gaat. Door de strenge controles zouden oplichters ons land links laten liggen. Producenten weren zich met innovatieve verpakkingen. Gebruikers kunnen ook hun voorzorgen nemen.

Bij namaak wordt in eerste instantie nooit gedacht aan chemische mengsels. Nochtans schat ECPA de omzet van de illegale pesticidenmarkt in Europa op 400 miljoen tot 1,2 miljard euro, wat overeenkomt met 5 tot 15 procent van de totale markt. Nagemaakte producten kunnen schadelijk zijn want de producenten van die middelen hebben lak aan de volksgezondheid. Zo werd vorig jaar een lading in Hamburg onderschept die voor dertig procent bestond uit dimethylformamide, een gevaarlijk product voor zwangere vrouwen.

De nagemaakte pesticiden opsporen, is niet eenvoudig door de Europese regelgeving. Volgens ECPA wordt er gefocust op valse labels en niet op de inhoud zelf. Dat valse producten moeilijk te onderscheiden zijn van echte, wordt bevestigd door Annie Demeyere van het departement Landbouw en Visserij. "De etiketten van producenten als Bayer en Syngenta worden door Chinese oplichters perfect nagemaakt", aldus Demeyere.

"Namaak 100 procent uitsluiten kunnen we inderdaad niet, maar we proberen het oplichters wel erg moeilijk te maken", zegt Marc Sneyders, marketing manager Bayer Cropscience. De firma werkt aan nieuwe verpakkingen die behalve gebruiksvriendelijker voor de landbouwers, ook moeilijker na te maken zijn. "We proberen oplichters een stap voor te blijven door het Bayer-logo in de plastic verpakking zelf aan te brengen en door gebruik te maken van hologrammen. In de toekomst wil Bayer met computerchips werken die toelaten om onder meer product, lotnummer en productieplaats eenvoudig te traceren.

Om de namaak een halt toe te roepen, legt ECPA een deel van de verantwoordelijkheid bij de gebruikers. Sommige landbouwers (en particulieren) laten zich verleiden tot de aankoop van gewasbeschermingsmiddelen via het internet. Het product wordt online immers veel goedkoper aangeboden dan de geregistreerde merken en heeft zogezegd dezelfde werking. De gebruiker blijft echter in het ongewisse omtrent de precieze samenstelling van het product.

Ook Phytofar, de Belgische vereniging van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, noemt het aankopen van gewasbeschermingsmiddelen via internet erg onverstandig en vraagt om enkel te vertrouwen op erkende verdelers. "Wij volgen de problematiek van namaakpesticiden van nabij op en plannen de komende maanden campagnes om de distributie en de gebruikers te sensibiliseren zodat zij hun voorzorgen kunnen nemen", zegt Sofie Vergucht, adviseur communicatie en duurzaam gebruik.

Volgens Rudi Aerts, hoofd van de onderzoeksgroep Biowetenschappen aan de Katholieke Hogeschool Kempen, zijn namaakpesticiden een groeiend probleem, maar blijft België buiten schot. "Analyses op de aanwezigheid van pesticidenresiduen liegen niet en dat weten de producenten heel goed", aldus Aerts. Problemen zijn er volgens hem wel in landen als Spanje, waar de controles minder streng zijn. Die analyse wordt gedeeld door Marc Sneyders. "Namaakproducten worden vooral in Zuid- en Oost-Europa op de markt gebracht. We schatten dat slechts een zeer klein aandeel van de namaak op de West-Europese markt komt."

Bron: De Morgen/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek